Българският Бермудски триъгълник

Жителите на двете пазарджишки села - Горно и Долно Вършило, и до днес разказват странни истории за античната крепост Маркова механа, намираща се недалеч от прохода Траянови врата. Те разказват, че в обвитата в мистерия руина се крие нещо зловещо и че който замръкне в нейните околности, може да изчезне безследно, както се е случвало неведнъж в миналото.

Местността се сравнява с Бермудския триъгълник в Атлантическия океан. Старите жители на двете села разказват, че някога, който минел покрай крепостта, чувал зловещо свистене. Хората смятали, че в разрушената твърдина живее нещо свръхестествено и дори престанали да идват в този край.

През 1975 година научен екип дошъл да направи археологически разкопки в Маркова механа /виж галерията/. Тогава звуците спрели. Експерти предположили, че те са дължели на въздушно завихряне в полуоткрит тунел, запушен в единия край.

През 1969 година до крепостта катастрофирал малък самолет. Пилотът му загинал на място. Разследването предположило, че падането на машината било причинено от попадането ѝ във въздушна яма. След инцидента полетите над крепостта били строго забранени, което дало повод за още повече слухове и конспиративни теории. Твърди се още, че в периода 1971 – 1973 година петима души изчезват безследно, като всички са били видени последно в околностите на крепостта.

Древната твърдина Маркова механа е построена от римляните. Те ѝ дали името Шипон. Оттогава насетне крепостта и нейната околност стават арена на жестоки битки между стотиците армии, кръстосвали земите ни през вековете. Проходът е бил едно от малкото места, през които можело да се мине от Софийското поле към Горнотракийската низина. Затова всички, които са го владели, са го бранели настървено. Историята показва, че всяка педя земя в тази местност е пропита с кръв.

По тези земи траките се сражавали с Рим в продължение на 20 години, докато били избити до крак. На това място цар Самуил нанася унищожително поражение на византийците, а последните защитници на Второто българско царство удържали турците в продължение на 8 години.

Местните хора разказват, че странностите в Българския Бермудски триъгълник се дължат именно на хилядите неспокойни духове, които все още бродят по тези земи.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати