НАСА брои 15 бона за план за колонизиране на Марс

Марс

От американската космическа агенция НАСА обявиха крупната награда от 15 000 долара за най-иновативния проект за колонизиране на Марс. Експертите от изследователския център търсят най-икономичния и изобретателен план за населване на Червената планета със земляни.

В конкурса може да участва всеки без значение от възраст и гражданство, съобщават още от космическата агенция. Какво е необходимо да вземе човек, за да преодолее 140 милиона мили до Марс и с минимални загуби да колонизира Червената планета? е въпросът, поставен от НАСА.

Всеки план за колонизацията на Марс, който експертите одобрят, ще получи сумата от 5 000 долара. За най-добрия проект, върху чието разработване ще се съсредоточат усилията на експертите от агенцията, е определена награда от 15 хиляди щатски долара от общия награден фонд.

Екодом

В изпратените проекти трябва да се съдържа подробна схема на нужните действия за колонизиране на Червената планета. Участниците в конкурса трябва да вземат под внимание подробности от рода на това какво количество вода, храна, кислород, медикаменти и инструменти е необходимо екипажът да вземе със себе си. Също така кои са най-необходимите растения, които трябва да се засадят в биодомовете, които ще се изградят на повърхността на планетата.

Специално жури, съставено от експерти, чиято работа е свързана с изследване на Марс, ще оценява проектите и ще избере най-добрите сред тях, съобщават още от космическата агенция.

Доскоро колонизацията Марс беше по-скоро мечта и чест сюжет от научнофантастичните филми. Напоследък обаче все повече учени са на мнение, че заселването на Червената планета представлява неизбежна стъпка в бъдещето, когато ресурсите на Земята ще бъдат силно ограничени.

Засега това предполага подробното изучаване на Червената планета, което я поставя в центъра на вниманието на редица научни организации като НАСА, ЕКА и Роскосмос.

Рейтинг

5 0
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати