Тиранозаврите се оказаха канибали

Тиранозавър

Последни археологически находки ясно показаха, че тиранозаврите са били канибали. От доклад, публикуван в списание PeerJ, става ясно, че по намерен череп на млад дасплетозавър личат следи от зъбите на неговия роднина - властелина на мезозоя тиранозавъра.

Според Дейвид Оун от лондонския университет Кралица Мери това е пряко доказателство, че в менюто на хищните двукраки гущери освен тревопасни животни са влизали и себеподобни. Според учения обикновено хищниците са избягвали директен сблъсък помежду си, но когато той в крайна сметка се случвал, загубилият бивал изяждан.

От огледа на фосилите на намерения дасплетозавър Оун се съди, че хищникът е имал много тежък и изпълнен с постоянни битки за оцеляване живот. Следите по черепа му са от динозавър с неговите размери и от неговия вид.

Оун и неговите колеги често са попадали на скелети на тиранозавър рекс и неговите роднини, живеели праз периода Креда преди 65 милиона години. Ученият прави своите изследвания основно в канадската провинция Алберта.

Тиранозаври

Внимателното изследване на останките на дасплетозавър показали, че черепът е бил силно повреден. По него имало много драскотини и вдлъбнатини. Оун и екипът му са изследвали тези драскотини, опитвайки се да определят каква е причината за тяхната поява.

Първоначалното допускане било, че тези травми не са причинили смъртта на влечугото. Те предположили, че той е умрял поради заболяване или неспособността да си намери храна поради раните си.

Със задълбочаването на анализа обаче специалистите открили, че формата, дълбочината и местоположението на дупките и драскотините показва, че са причинени от друг дасплетозавър, който се е опитвал да го убие.

Освен това са открили по повърхността на черепа и няколко травми, които са направени след смъртта на дасплетозавъра от друг представител от същия вид. Така учените стигнали до извода, че тиранозаврите са били канибали, които не са се колебаели да хапват месото на своите роднини.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати