sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Камъни се търкалят сами в Долината на смъртта

Камъни се търкалят сами в Долината на смъртта

Monument Valley
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Камъни, които на тежина достигат човешко тегло, се търкалят сами в националния парк "Долина на смъртта" в Калифорния.

Движението на скалите е документирано от 40-годишният Фотограф Марк Бърн, а снимки на феномена бяха публикувани от английските вестници "Дейли Телеграф" и "Дейли Мейл"

Monument Valley

"Някои от тези скали тежат колкото човек. Трудно мога да си ги представя да се хлъзгат през пустинята сами. Но е факт, че се движат през пясъка и досега никой не е разбрал как го правят", казва Бърн.

Жегата в "Долината на смъртта" достигат 50 градуса по Целзий. Върху пясъците на пустинята, изключително равни, камъните се търкалят по права линия. В рамките на една година някои от тях са изминали над 350 метра.

Учените имат обяснение на явлението, което до някаква степен звучи логично. Те смятат, че скалите се движат поради съвкупност от специфични метеорологични условия.

Предполага се, че след комбинация между ветрове със скорост 145 км/ч., ледени образувания през нощта и тънки слоеве мокра глина върху повърхността на пустинята, камъните се движат.

Фотографът Бърн има друго обяснение. Повечето от камъните се намират върху дъното на старо езеро. Според Марк изпод пясъчната повърхност се надига вода, която се изтласква от вятъра. Така се образува благоприятна за търкаляне повърхност.

"Долината на смъртта" е най-ниската точка в САЩ. Тя се намира на 282 фута (1 фут = 30.48 см) под морското равнище.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
bloody girl
bloody girl
10.01.2014 22:16
може, не споря.
1
1