Учени от НАСА откриха най-древната звездна система

Звездна система

Kepler-444 е най-древната система звездна система, гласи последното откритие на астрономите от НАСА. В тази система са разположени 5 екзопланети от земен тип.

Според наблюденията на учените чрез телескопа Кеплер именно тези 5 скалисти екзопланти са сред най-древните небесни обекти, разположени в нашата Галактика.

Специалистите предполагат, че звездата в Kepler-444 е поне на 11.2 милиарда години, което доказва, че е възможно съществуването на двойници на Слънчевата система през първата епоха от живота на Вселената, твърди научен доклад в списание Astrophysical Journal.

Откритието на НАСА доказва, че планетите от земен тип във Вселената са започнали да се образуват, много преди да се появи нашата Слънчева система, която е само на 4.5 милиарда години.

Това означава също и че ако бъде открит извънземен живот, то той ще бъде много по-древен и напреднал от този на Земята.

Космос

Планетната система Kepler-444 се намира на разстояние около 117 светлинни години от Слънцето. Това я прави най-близката звездата система до нашата планета, дотолкова че може да се наблюдава и с бинокъл от Земята.

Централната звезда, около която орбитират петте скалисти екзопланети, е оранжево джудже. На най-близката планета ѝ отнемат 3.6 дни, за да направи пълна обиколка, а на най-далечната - 9.7 дни, за да обиколи звездата в системата.

Планетите са разположени на изключително близко разстояние от оранжевото джудже, около което се въртят, и това прави шансовете за съществуването на някаква форма на живот там много ниски.

Възрастта на звездата в планетната система изненада учените. По някои физически характеристики тя доста наподобява нашето Слънце, но е образувана доста по-рано от него – 11.2 милиарда години.

Петте планети около оранжевото джудже са с много по-малки размери от тези на Земята. Според наблюденията радиусът им е малко по-голям от този на Меркурий.

Откритието на учените от НАСА дава основа за нови предположения относно еволюцията на химичните съединения и точния период, в който е възникнал животът.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ALusiana
ALusiana
03.02.2015 11:58
i'm faded :)
0
1