Почитаме Свети Сава – днес се правят магии за задомяване

Свети Сава

На 5 декември се почита Свети Сава Освещени, който се приема като полубрат на Света Варвара и Свети Никола. В някои поверия обаче светецът е представян като жена – покровителка на чумата.

В повечето райони на страната обаче почитат Свети Сава като мъж – покровител на вълците.

Светците Варвара и Сава са описвани като сестра и брат на свети Никола и тяхната задача е да подготвят Никулден, заради което те се почитат точно преди големия християнски празник.

В миналото Свети Сава е почитан от страхопочитание, тъй като се вярвало, че той води болестите на земята. На този ден задължително се приготвя варено жито и се раздава на гробищата за помен.

На този ден имен ден празнуват всички с имената Сава, Савка, Савина, Владислав, Владислава, Слав, Слави, Славка, Славомир, Славчо, Събка, Съби, Съботин, Съботина, Сафка, Елисавета, Светослав, Светослава Венцислав, Венцислава, Владислав, Владислава.

Според някои вярвания Варвара и Сава са сестри девици, които се грижат за здравето на децата. Те се считат още за орисници, които определят съдбата на новородените.

Месене на Питка за Свети Сава

На този ден според поверията се правят най-силните магии за задомяване на неомъжени момичета и за зачеване на дете. За целта трябва да се приготви обредна пита, като брашното за тестото се пресява с обърнато сито.

До жената, която иска да има бебе, най-възрастна в дома трябва да каже: Обърни, чедо, ситото, че да ти се обърне корема. От приготвената пита трябва да се раздаде за празника.

За Свети Сава се раздават и мекици в някои краища на България, тъй като се вярва, че ритуалът носи здраве и благополучие. Обредите целят и да закрилят дома от зли сили.

Свети Сава Освещени е живял 439 година до 532 година и е роден в семейство на заможни родители. Баща му бил военен и заедно с майка му пътували из Кападокия по служебни дела.

На 17 години Сава се замонашил в Теоктистовия манастир, като там останал до 30-годишнината си. След това светецът заживял в пещера, където се отдал на пост и молитви.

Постепенно към него се присъединили и други отшелници. След смъртта на родителите си Сава построил на мястото болници и манастири. Светецът починал на 93 години от естествена смърт.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати