Броят на мълниите се увеличава заради глобалното затопляне

Мълния

Глобалното затопляне и резките климатични промени ще доведат до увеличаване на мълниите с 50 процента до края на века, пишат от Асошиейтед прес.

Според изследването, проведено от специалисти към калифорнийския университет Бъркли, глобалното затопляне ще причини и други екстремни климатични катаклизми.

Учените прогнозират, че до края на този век мълниите ще са се увеличили с 50%, а гръмотевичните бури ще станат по-интензивни до края на десетилетието. Това ще бъде причинено от по-високите температури и влажност на Земята.

Американските експерти са взели под внимание различни фактори, сред които количеството на валежите и затопляне на въздуха. Те смятат, че мълниите ще се увеличават с всеки градуса нагоре по Целзий.

Климатични Промени

На базата на 11 различни климатични модела, използвани в изследването, специалистите предричат повишаване на температурите с 4 градуса по Целзий до края на века. Повишаването на температурите се отразява и на честотата на светкавиците.

Тъй като мълниите отнемат живота на десетки хора всяка година, очаква се и с покачването на броя им да се увеличи и броят на жертвите.

По-големият брой мълнии ще доведе и до повече горски пожари, както и до промени в химическия състав на атмосферата.

„Понастоящем отчитаме 30 милиона мълнии годишно. До 2100-ата година броят им ще нарасне до 45 милиона годишно" - казва климатологът и ръководител на изследването Дейвид Ромпс.

Торнадо

Картите на климатолозите са показали, че повишаващите се температури влияят на броя на мълниите, тъй като затоплянето на въздуха ще увеличи количеството на водни изпарения в атмосферата.

Експертите от калифорнийския университет не отхвърлят напълно теорията, че резките климатични аномалии, които наблюдаваме през последните години, са дело именно на глобалното затопляне.

Доклад, публикуван по-рано тази година, алармира властите в САЩ, че трябва да се вземат спешни мерки срещу глобалното затопляне, тъй като подобен период ще превърне страната на неограничените възможности в буреносно и опасно за живеене място.

Виж повече

Рейтинг

5 0
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати