Учени регистрираха звездотресение
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Учени регистрираха звездотресение

Учени регистрираха звездотресение

Космос

Уникално космическо явление беше забелязано от американски учени. Специалистите са регистрирали звездотресение (starquake) на магнетар, съобщават от НАСА.

Магнетарите представляват специален вид неутронни звезди, въртящи са много бързо около оста си и имащи най-мощното магнитно поле във Вселената.

То е квадрилиони пъти по-силно от магнитното поле на нашата планета. В международния каталог до момента фигурират едва 23 потвърдени магнетара във Вселената.

Теорията за магнетарите е съставена от американските астрономи Робърт Дънкан и Кристофър Томпсън през 1980 година, а през 1998 година е получено първото свидетелство за тяхното съществуване под формата на мощно гама-и рентгеново излъчване от източника SGR 1900+14 в съзвездието Орел.

Звездотресението на магнетара е трептене на неутронната звезда, по време на което той звънка като камбана, посочват специалисти от НАСА.

Звезди

Благодарение на космическия гама телескоп Ферми учените са анализирали мощните експлозии на рентгеново излъчване от неутронната звезда SGR J1550-5418, която се намира на около 30 000 светлинни години от нашата планета.

Въпросният обект има най-малкия период на въртене 2.07 секунди, от всички популярни на науката магнетари.

Астрономите забелязали SGR J1550-5418 на 22-ри януари 2009 година, когато са установени най-мощните гама изригвания, по няколко в минута, като най-силните сред тях са сравними с общата енергия на Слънцето за двайсет години.

Подобни забележителни изригвания от различни източници са изключително интересни както за учените, така и за любителите на астрономията.

Всъщност в последно време такива изригвания са наблюдавани само три пъти. Подобен феномен е имало през 1979 година. След това се е повторил през 1998 година.

Третият пък е бил преди цяло десетилетие. Данни за истинско звездотресение обаче са получени само в последните два случая.

Сега специалистите очакват нова активност от магнетара SGR J1550-5418. Дали скоро очакването им ще бъде увенчано с резултати, предстои тепърва да разберем.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати