Какви са поверията при носене на кръст

Кръст

Кръстът се смята за най-силния християнски талисман, заради което много вярващи го носят. Освен да ни защитава обаче реликвата може да алармира и за опасности според поверията.

Според народните вярвания кръстът, освен силен талисман за човека, който го носи, може да бъде и индикатор за душевното му състояние.

Християнската традиция обогатила изключително много символиката на кръста, влагайки във фигурата му образа на страданията и избавлението на Исус Христос.

При поверията за кръста най-основната забрана е да не се носи чужд кръст, тъй като поставяйки го върху себе си, приемаме греховете на човека, на които принадлежи реликвата.

По същата причина не трябва да се взима кръст, който сте намерили на пътя. Макар че символът на кръста е положителен, вземайки го от земята, можете да донесете в дома си болести и нещастия.

Ако мине известно време, откакто носите кръст на верижка около врата си, и забележите, че той потъмнява – според поверията това е знак, че някой около вас ви влияе негативно.

Смята се, че ако верижката с кръста се скъса, докато я носите, означава, че някой ви прави магия.

Символика на кръста

Ако кръстът ви се изгуби, докато сте го носили, в бъдеще очаквайте сериозни проблеми и големи неприятности.

Вярва се, че ако човек отиде на църква, където да запали свещ и да изповяда прегрешенията си, след като види сигналите при кръста, проблемите могат да го подминат.

В българската обредност кръстът заема основно място при погребалните ритуали. Паметниците във вид на кръстове в гробищата изпълняват ролята на заместител на покойника. Заоблената форма на кръста е знак, че починалия е от женски пол.

В миналото дървените надгробни кръстове са се използвали с магическа цел. При по-продължителна суша възрастни жени изхвърляли в реката кръст от гроб на незнаен покойник или удавник с цел да се предизвика дъжд. С трески от дървен кръст народни лечителки баели или опушвали заболелите от различни болести.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 7
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Светла
Светла
10.08.2015 00:51
Що за глу
пости се пишат тук...безхаберници...грехът е личен и не може да се предава на друг
2
0
Бог
Бог
24.07.2015 23:53
Кръстът се носи от християните- тези които идолопоклонстват, тоест почитат шизофреника Ийсус Христос отговорен за създаването на излишна религия допринесла за смъртта на милоиони хора на тази Планета през вековете и кой знае колко още за в бъдеще ще умират ви името на Ийсус, ама защо поне не бъдат разпнати като техния шизофреник, кое точно почитат това че е умрял създавайки религия или това че в негово име населението на планетата значително е спаднало и технологичното развитие забавено хиляди години?
1
29
ел
ел
25.10.2014 02:42
синьо,ти друсан ли си или по природа не си в час?
15
4
****
****
27.10.2014 09:13
Да ти го кажа с две думи - ти се опитваш да ме е*еш, а си жена. Не е редно, трябва аз да те е*а. Не мислиш ли?

И това е начин да ме оп-оп в гърба - ти искаш да ме ограбиш и умъртвиш. Успяваш донякъде и аз се превръщам в убитак.

Ето ти една магистрала между кръста, женският знак и кръста на гроба. Знака на гроба е най-тежък. Аз не съм говорил глупости или неверни неща, а ти си се опитала да заблудиш и омаеш ясното съзнание с користните си цели.
0
14
****
****
27.10.2014 09:03
И понеже търсиш психични отклонения(друсан), защо не погледнеш сексуалното наказание? Във всите му видове. Психо е сексуалният наказвач - забрана на секс и наказателен такъв. А как може да се ограби живота на един човек, откъм гърба му има много примери, тези грабят също и евентуалните сексуални контакти, изживявайки ги егоистично. Как един ограбен по този начин човек да има отношението което изискваш?

Всъщност какво изискваш ти? Да не правя връзка между кръста, кръста на гроба, и кръста от женският знак? Ти изискваш блокаж в мене, да се замъгля и упоя и да не виждам това очевидно нещо с общ корен думата "кръст". Ето че ти правиш опит да престъпиш менталното ми здраве.
2
10
****
****
27.10.2014 08:48
Я ми обясни нещо за кражбите и грабежите и как така са много добре органзирани, а също и дали имат някакво въздействие в гърба(грабя) на обекта на престъпление. Какво искаш от мен? Нямаш ли си банда за гърбене, каква жена си ти?!
0
9
****
****
22.10.2014 19:36
Еал съм ви във вярата - кръстовете са на гробищата и това е най-тежкото им значение. Женската милост също се съобразява с изгодата си, така че и тук няма безкористност. Кръст и горе кръг.
3
18
Милен
Милен
11.08.2015 11:33
Синьо съвсем не си наред братче вземи се в ръце.И теб жена те е родила...
5
0