Китайка живее 24 години без малък мозък

Китайка живее 24 години без малък мозък

24-годишна жена от Китай живее без малък мозък и никога не е имала сериозни здравословни затруднения поради физиологичната си особеност. Това е първият подобен случай, при който човек достига до такава възраст.

Специалистите подчертават, че всички отклонения, регистрирани при пациентката, са значително по-слабо изразени, отколкото учените очакват при липсата на толкова значим част като малкия мозък, пише списание Brain.

В предишните девет случаи пациентите са умирали много по-рано и липсата на малък мозък е откривана при аутопсия. В настоящия случай младата китайка разбрала за своята особеност, след като постъпила в болница с гадене и виене на свят. Освен това имала проблеми с говоренето.

Пациентката винаги е имала известни затруднения при ходене. Майка ѝ обяснила на лекарите, че дъщеря ѝ можела да остава права сама едва на четири години. Прохождането ѝ също се случило късно-чак на 7-годишна възраст.

Първите си думички детето казало на 6 години и никога не е посещавало учебно заведение. Въпреки това младата китайка има адекватно поведение и може да разсъждава трезво. Тя контактува нормално с приятелите си, омъжена е и има едно дете.

Компютърната томография, която лекарите направили, показала пълна липса на малък мозък. Според специалистите нарушенията в двигателната и когнитивната ѝ функция са от средна степен.

Лекарите смятат, че при това положение нетолкова сериозните ѝ здравословни проблеми само свидетелстват за високите адаптивни функции на големия мозък. По думите им функциите на малкия мозък са били преразпределени между други части на мозъка.

Малкият мозък заема около 10% от общия обем на мозъка и съдържа почти 10% от всички неврони. Той е част от главния мозък и функцията му е напълно свързана с регулацията и координацията на движенията на организма.

Малкият мозък осъществява несъзнавана сетивна перцепция /свързва обекта със знанията за него/, прави движенията точни и координирани, координира очните движения при проследяване на движещ се предмет. Той е ясно свързан с вестибуларния апарат и активно участва в поддържането на равновесието.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
****
****
16.09.2014 17:11
От здравеопазването заявиха, че им трябва мозъчна операция. Кой, питам аз, кой да им я направи?!
1
0
armageddon
armageddon
16.09.2014 01:35
Милиони българи живеят без главен мозък вече 25 години.
5
0
резкост трябва
резкост трябва
15.09.2014 03:35
Това не е ли идеалният клиент? Човекът без мозък. Или пък директор? Само онаа му работа да става инстинктивно и е идеален съпруг и баща. Схемата за съществуване ще е следната - радиолокатора му приема информация, дадена му от жена, и той натъпква тази информация във нейното специално място. А може изобщо да не приема, а само да тъпче като безмозъчна свиня. Ето на това му се казва работа! Дори на висок пост във службите може да е поставен - човек с пагон!!
0
0
в командите
в командите
15.09.2014 03:40
Според друга допълваща информация при добро зомбиране мозъка изобщо не е нужен. Нужни са само тъпи и прости майки да му дават мътните мисли. Като внушения, грух-грух.
0
0