Японски учени откриха най-старата звезда във Вселената

Космос

Японски учени откриха останките от звезда, за която предполагат, че е най-старият обект във Вселената. Необичайният състав на звездата показва, че може би тя е била първото светило.

Изследването на експертите от Националната астрономическа обсерватория на Япония сочи, че елементите, от които е била изградена звездата, не са познати до момента. В списание Science учените поясняват, че небесното тяло се намира на милиони светлинни години от Земята.

Останките от небесното тяло са открити с помощта на телескопа Subaru. За момента новооткритият обект е наречен SDSS J0018-0939.

Специалистите смятат, че първите звезди, които са се появили във Вселената, са били стотици пъти по-големи от нашето Слънце. Според изследователите черните дупки са дали началото на нашата галактика.

Звезди

Нашето откритие е доказателство за съществуването на гигантски звезди. Те имали огромно влияние върху формирането на други звезди и галактики във Вселената – заявява водещия автор на японското изследване Вако Аоки.

Откритата звезда има необичаен химичен състав и именно от него учените ще могат да научат повече за факторите, довели до формирането на небесното тяло.

Според първоначалните си наблюдения японските учени смятат, че звездата е на 13 милиарда години, като се е образувала малко след Големия взрив, когато Вселената е започнала да се разширява.

Малко по-рано този месец апарат на НАСА успя да улови частици звезден прах извън Слънчевата система. Роботизираният апарат Стардъст събира звезден прах от 15 години.

Черна Дупка

Пробите, върнати от капсула на Земята, са показали, че това са първите частици от междузвездното пространство, които са уловени от апарат.

Анализът им показва, че те са невероятно разнообразни по форма, размер и съдържание. Това според учените е категорично доказателство, че междузведният прах извън нашата галактика е еволюирал.

Учените допускат, че частиците прах от междузвездното пространство съдържат и органични вещества, но това тепърва ще бъде изследвано.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати