Рибите имат учудващо дълга памет
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Рибите имат учудващо дълга памет

Рибите имат учудващо дълга памет

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k60870
Рибка
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
Виж ››

Изследване на британски учени установи, че рибите могат да помнят дадено събитие две седмици, а не няколко дни, както се смяташе досега. С това проучване бе разрушен мита за краткотрайната памет на рибите.

В британският вестник Телеграф екипът от експерти заявява, че е успял да обучи група африкански цихлиди – вид сладководна риба, да намира определено място в аквариума, където винаги ще има храна.

Обучението на рибите е отнело три дни на учените, след което рибите знаели къде точно в аквариума да търсят храна.

След 12-тия ден обаче водните създания започнали да изпитват затруднения с намирането на точното местонахождение, а след точно две седмици, напълно забравили наученото.

С експеримента си изследователите успяха да докажат, че паметта на рибите не е толкова кратка, както се смяташе и съществата имат доста повече умствени заложби.

Сред представителите на рибите има и отровни видове като рибата камък, в чийто гръб са разположени 13 шипа, пълни с отрова, която е смъртоносна за човека.

Рибки

Рибата камък плува във водите на Австралия и Югоизточна Азия.

В природата съществуват повече от 20 000 вида риби, които се делят на три групи - безчелюстни, хрущялни и костни риби, като 90% от тях са костни.

Най-голямата риба е китовата акула. Тя достига дължина от 18 метра и се храни единствено с планктон. Рибите са една от шестте основни групи животни и са приспособени към живот изцяло във водата.

Първите останки на риби са намерени в Камбрия и се смята, че датират от преди 510 милиона години.

Температурата на рибите е същата като на заобикалящата ги среда, заради което те се определят като студенокръвни представители на животинския свят.

От приказните истории е взет популярния образ на златната рибка, за които легендите казват, че може да сбъдва желания.

Точно златната риба обаче е една от най-лакомите аквариумни рибки - въпреки че току що сте ги нахранили, те с удоволствие биха хапнали отново, няколко минутки след това. При подходящи условия те могат да живеят до 20 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати