Обществените нагласи, които пречат на щастието

Депресия

Американският психолог Албърт Елиас твърди в своите научни трудове, че в обществото съществуват 6 колективни нагласи, които пречат на щастието на всеки, които се опитва да се съобрази с тях.

Всички трябва да ме обичат и одобряват

Всеки един психолог казва, че не е необходимо всеки един от хората около вас да ви обича и да одобрява действията ви. За да се харесаме на всички, трябва да имаме свръхспособността да улавяме чувствата на другите. Дори това да е възможно, няма как да удовлетворим желанията на всички хора около нас.

Никога не трябва да допускам грешки

Идеални и безгрешни хора не съществуват и хората, които си поставят за задача да бъдат безупречни във всяко едно отношение, винаги ще се разочароват.

Тъга

Целеустремеността е ключова за развитието на един човек, но е важно всеки да осъзнава, че в живота си ще се среща с различни проблеми, от които трябва да се учи.

Трябва да влияя на всички събития

В живота всеки човек има събития и обстоятелства, на които, колкото и силно да иска, не може да повлияе и трябва да се примири с положението такова, каквото е.

Трябва да се изправим срещу всяка ситуация, която животът ни поднася и да се опитаме да извлечем най-доброто.

Щастие

Пренебрегвайки проблемите, те се решават сами

Според психолозите това е една от най-опасните нагласи, които немалко хора изпълняват. Изследвания показват, че нерешените проблеми на един човек могат да му причинят пристъпи на паника, депресия и силна тревога. Когато имаме проблеми, трябва да се мобилизираме, за да ги решим.

Всеки има нужда от по-силен човек, на когото да разчита

Никой не трябва да бъде прекалено зависим от друг човек. Една зряла личност трябва да бъде самостоятелна, така че да може да се развива и без да се оглежда в очите на другите.

Никой не може да владее емоциите си

Ако човек насочи усилията си към чувствата, напълно съществува възможност да се научи да владее своите емоции. Анализирането на нашите ирационални действия може да ни помогне при справянето с нашите неконтролируеми емоции.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати