Отбелязваме Неделята на всички български светии

Свети Теодосий

На 3 юни Българската православна църква ще отбележи Неделята на всички български светии. Това е един от най-новите празници в нашия календар и традиционно се празнува 2 седмици след Петдесетница.

В Неделята на всички български светии църквата отдава почит на всички исторически личности, които са живеели по нашите земи и които са били канонизирани.

Канонизираните българи са се отличавали със благочестив живот и преданост към Христовата вяра. В миналото българските светци са били връзката между църквата, народа и владетелите.

Смята се, че благодарение на българските монаси християнството е успяло да се съхрани дори по времето на турското робство.

Канонизираните български светци са свети Боян, свети Климент Охридски, цар Петър, княз Йоан-Владимир, Иларион Мъгленски, Патриарх Евтимий, Софроний Врачански, Иван Рилски, Злата Мъгленска, Георги Софийски, Теодосий Търновски, Петка Търновска и други.

Свети Боян

Българските светци, които са канонизирани, са общо 104. Денят на всички български светии е установен като църковен празник от Светия синод през 1954 година.

Първата литургия за празника е отслужена в столичния храм Свети Седмочисленици от патриарх Кирил.

Това е една от първите големи инициативи на Българската патриаршия, като оттогава Неделята на всички български светии се празнува всяка година.

Имен ден днес ще празнуват всички българи, които носят имената Асен, Асенка, Аспарух, Ася, Десислава, Десислав, Десина, Крум, Камен, Камена, Кремена, Панайот, Румен, Румяна, Чавдар.

В литургиите, отслужени на празника, се припомнят имената на всички герои, станали жертви за вярата.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати