Северен извор не замръзва и при минус 50 градуса

Северен извор не замръзва и при минус 50 градуса

Мистерия

Канадски геолози са открили, че извор, намиращ се на северния остров Елсмиър, не замръзва дори и при температури от минус 50 градуса, които падат през нощта.

Учените са нарекли феноменалния извор Ледена река. Северният извор никога не замръзва, като през цялата година водата от него се спуска по планински склон с височина от 300 метра.

Проучването на канадските изследователи е публикувано в списание Geology.

Изворът на остров Елсмиър е открит в гориста местност, а водата се стича под наклон от 21 градуса.

Изворът не замръзва дори и през зимата, когато е полярната нощ и температурите спадат под минус 50 градуса по Целзий.

Водата в извора Ледена река е обилна и достига 520 литра, като успява да запази топлина от 9 градуса, независимо от арктическите студове.

Подробният геохимичен анализ е показал повърхностен произход на водата. Първо тя попада от повърхността от дълбочина до 3 километра, а след това се връща отново на повърхността във вид на течаща вода, пробивайки плътния слой на вечната замръзналост.

Според предположенията на учените в някои полярни райони е възможно геохидроложките процеси да протичат по-бавно, заради което се появяват такива аномалии.

Стивън Грасби и неговите колеги от научните среди имат друга хипотеза за природната аномалия. Според тях активните ерозионни процеси са придали на извора специфичните подробности.

Извор

Учените напомнят, че такива извори са откривани и на Марс, като се предполага, че в миналото водата на Червената планета е извирала от затворени водоносни слоеве.

Миналата година в ледник на Аляска бе направено и друго подобно откритие. В северния щат бяха намерени останки от древна гора, която беше запазила дървета на 2350 години.

Древните дървета бяха намерени на ледника Менденхол в едноименната долина, близо до ледника Джуно.

Изследвания на експерти показа, че под дебелата снежна покривна на ледника дърветата са добре защитени, като е напълно възможно ледникът да крие и още по-древна гора.

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати