Днес почитаме Свети Евлогий и преподобните Мартиниан и Зоя

Свети Евлогий и преподобните Мартиниан и Зоя

На 13 февруари православната църква почита паметта на Свети Евлогий и преподобните Мартиниан и Зоя. На днешния ден имен ден празнуват всички, които се казват Евлоги, Евлогия, Зоя.

Името Евлоги произлиза от гръцкото словосъчетание еu, което означава добро, и logos, което означава дума, така че името Евлоги може да се преведе като добра дума.

Името Зоя преведено от гръцки език означава живот. Преподобната Зоя е била византийска императрица и мъченица, живяла през III век.

Свети Евлогий е носил титлата архиепископ Александрийски и се славел с благочестивостта и предаността си към Христовата вяра. Светецът е живял по времето на император Ираклий през VII век.

На днешния ден се почита и паметта на преподобния Мартиниан. В неговото житие се разказва, че когато е бил на 18 години, е извършил духовен подвиг и е живял в безмълвие до 25-годишна възраст. След като отказала да говори, той бил дарен със силата да лекува всякакви болести.

Преподобният Мартиниан е бил подлаган на различни изкушения от Дявола. Един ден при него дошла блудница, която опитала да го съблазни. Тя отишла до дома му и помолила за подслон. Светецът решил да я подслони, защото в този ден навън валяло дъжд.

Влизайки в дома на преподобния, жената започнала да се съблича. Тогава светецът излязъл от килията, която обитавал, запалил огън и започнал да ходи с боси крака по парещите въглени.

Както обикалял по жаравата, той си говорел: Трудно ти е Мартиниан, да изтърпиш този временен огън, а как ще успееш да понесеш вечния огън, който е приготвил за теб Дяволът?

Днес почитаме Свети Евлогий и преподобните Мартиниан и Зоя

Щом видяла действията на светеца, блудницата се разкаяла и му поискала прошка.

Дълги години Мартиниан е живял в уединение, докато един ден се хвърлил в бурното море, за да спаси душата си от греха, а Господ му изпратил делфин, който го изнесъл на брега.

Тогава Мартиниан решил да тръгне по света и да проповядва Христовата вяра. Той обходил 164 страни и намерил смъртта си в Атина през 422 г.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати