В Румъния откриха най-старата писменост

В Румъния откриха най-старата писменост

Екип от немски учени твърди, че са открили най-старата писменост в света. По думите на немския учен Харалд Харман, който е експерт по културна история, археомитология и история на писмеността, най-старата писменост е открита в село Търтърия, Румъния.

Писмените знаци са били издълбани върху глинени плочки. Самите артефакти са били открити от археолога Николае Власа още през 1961 година при разкопки на древен гроб в западния окръг Алба.

В Румъния откриха най-старата писменост

Откриването на древните плочки разбунва научната общност и буди редица противоречиви мнения. Една част от учените не са склонни да се съгласят с изводите на проф. Хърмън, защото глината, материалът от които са направени плочките, не позволява въглероден анализ.

По този начин датирането им не може да се извърши с категоричност. Според първоначалните оценки на експертите артефактите са датирани около 2700 г преди Христа.

Но направен е въглероден анализ на човешките останки, които са открити редом с тях в древния гроб, кара откривателите да променят мнението си.

В Румъния откриха най-старата писменост

Експертите са установили, че костите са на приблизителна възраст 7300 години.

Това означава, че плочките са били изработени около 5300 година преди Христа и са около 1500-2000 години по-стари от първите открити надписи в Месопотамия, които са датирани от 3500 – 3300 година преди новата ера.

Авторът на откритието проф. Харман е автор на повее от 40 книги и редактор и съредактор на 20 антологии по антична история и археология. Според него откритието потвърждава теорията му, че най-старата цивилизация на Земята е всъщност Дунавската.

Дунавската цивилизация предшества поне с хилядолетие шумерската, Която дълги години незаслужено носи титлата „Люлка на цивилизацията”.

Проучванията на немския учен са подробно представени в документалния филм „Дунавската цивилизация”.

Виж повече

Рейтинг

5 6
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Валентина
Валентина
27.12.2013 11:39
Немците да дойдат да видят руните - 6500 г.
3
0