Зимата стигна до египетските пирамиди

Пирамиди

За първи път от 112 години насам до знаменитите египетски пирамиди достигнаха минусови температури, които бяха донесени от студения циклон над района на Кайро.

В някои части от страната дори се натрупа сняг - феномен, който не е регистриран в Египет от началото на ХХ век.

В интернет пространството дори бяха публикувани снимки на египетските пирамиди, по които се е натрупал сняг, който в последствие се оказаха фалшиви.

Мощната буря миналия месец предизвика снеговалежи и в Израел, Ивицата Газа, Ливан и Сирия.

Сняг

Заради необичайно лошото време няколко души загинаха в Кайро и Газа, а стотици получиха травми.

Египтяните усетиха зима, необичайна за африканския климат.

Температурите в страната паднаха до 7 градуса по Целзий, което постави температурен рекорд в държавата, какъвто не е измерван през последния век.

В страната на пирамидите, където преобладават топлите и слънчеви дни, ниските температури от последните дни могат да се съпоставят със стихийно бедствие за местните жители.

Поривите на вятъра в някои части от страната достигаха 28 метра в секунда и бяха съпроводени с дъжд.

При климатичните особености на континента Африка, където вали не повече от 3-4 пъти в годината, температури от 10 градуса се усещат от местните като температури от 0 градуса за жителите на умерения климатичен пояс.

Дъждове

Поройните дъждове в Египет предизвикаха големни задръствания по улиците на страната, а метеоролозите предупредиха египтяни, ако не е наложително, да не излизат от дома си.

Малко след като стана ясно, че в Египет вали сняг в социалната мрежа Twitter се появиха снимки на забележителния Сфинкс под снежна покривка.

По-късно стана ясно, че разпространяваните снимки са фалшиви и в действителност заснетият Сфинкс е умалено копие на истинската историческа забележителност.

Показаните снимки са били обработени от графичен редактор и чрез корекции на цвета се е създало впечатлението, че върху историческите съоръжения е натрупал солидно количество сняг.

Снежната буря застигна и части от Сирия, Ливан и Израел. В сирийския град Алепо войници и бунтовници спряха боевете заради ниските температури, които паднаха под нулата.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати