Земетресение в Япония е променило гравитацията

Земнка гравитация

Данните, получени наскоро от европейския спътник ГОЦЕ, показват, че опустошителното земетресение в Япония през 2011 г. е оставило своя отпечатък върху гравитацията на нашата планета.

Според експерти от ЮПИ големите земетресения не само деформират земната кора, но и променят локалната гравитация.

Учени от Европейската космическа агенция заявиха, че при локалната гравитация от известно време се наблюдава вариране от едни показатели на други.

Резултатите от борда на ГОЦЕ, който се използва за картографиране на земната гравитация, показват големи промени след земетресението в Япония през 2011 г.

ГОЦЕ картографираше земната гравитация с безпрецедентна точност от повече от 4 години, но никой не е очаквал данните да покажат подобни промени след време.

Земята

Гравитационното поле се е променило, тъй като локалната гравитация може да варира, защото материята във вътрешността на Земята не е еднородна.

След земетресението в Япония са предизвикани допълнителни вариации на гравитацията.

Учените отбелязаха, че спътниковите данни могат да допринесат за увеличаване на познанията им за земетресенията и последствията от тях.

Трусът в Япония преди 2 години бе седмият по сила в историята с магнитут 8.9 по скалата на Рихтер.

Цунами

Геофизик от Геологическия институт на САЩ каза пред CNN, че земетресението е изместило Япония с най-малко 2.4 метра и е отклонил земната ос с около 8 сантиметра.

След него в Япония бяха регистрирани над 150 вторични труса, голяма част от които със сила над 6.0 по Рихтер.

Земетресението в Япония предизвика ядрена злополука в АЕЦ "Фукушима 1", която беше оценена на четвърта степен по седемстепенната Международната скала на ядрените събития (МСЯС).

Епицентърът е бил на 10 километра дълбочина под дъното на Тихия океан, на около 130 километра източно от Сендай, намиращ се на японския остров Хоншу и на около 373 километра североизточно от столицата Токио.

Земетресението предизвика и 6-метрова вълна цунами, която достигна източната част на остров Хокайдо.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати