Лявото или дясното полукълбо на мозъка доминира?

Мозъчни полъкълба

Концепцията за "ляво и дясно полукълбо на мозъка" се отнася до двете полукълба на мозъка. Някои невероятни експерименти с хора, на които мозъкът им е бил разрязан, ни е научил на по-голямата част от това, което знаем за разликите между двете страни.

Този вид операция се извършва при епилептиците, за да се намали честотата на пристъпите - разделя по-голямата част от дясното полукълбо от лявото полукълбо.

Типичен експеримент е този, при който разделител позволява на участника да види два обекта - да кажем чаша с дясното око и лимон с лявото. Когато ги попитат какво виждат, те ще кажат, че са видели чаша, и нищо повече, тъй като повечето хора възприемат езика и информацията с дясното си око и лявата част на мозъка си (в лявото си полукълбо).

Въпреки това, когато те напишат това, което виждат, като използват лявата си ръка, те ще напишат "лимон", тъй като лявата ръка и лявото око са контролирани от дясната страна на мозъка.

Медитация

Разбира се, имате само един мозък и двете полукълба работят нормално заедно. Тези експерименти с разделянето им показват колко различни в действителност са двете страни. Когато те бъдат разделени, наистина все едно имате два мозъка. Какво са научили досега хората, занимаващи се с тези експерименти?

Лявото полукълбо

За повече от 90% от хората, използващи дясната си ръка и 70% от хората, използващи лявата си ръка, лявото полукълбо:

- Обработва нещата по-последователно.

- То е по-рационално, логично, аналитично, и обективно.

- Тя изглежда като съставено от различни части.

- То определя нормалната човешка реч.

Ако искате да стимулирате и засилите процесите на мисленето в "лявото си полукълбо", говорете за нещата колкото се може по-логично. Макар че е малко трудно доказването на ефекта на конкретните упражнения, работата върху вашите аналитични умения са безопасно нещо, което можете да правите, така че експериментирайте свободно.

Дясното полукълбо

Отново, следното е вярно за повечето хора. Дясното полукълбо:

- Справя се с нещата по по-случаен принцип и субективност.

- Е отговорен за "предчувствията" и другите интуитивни процеси.

Мозък

- Прилича повече на едно цяло и е очертан по-добре.

Ако искате да упражнявате “дясното си полукълбо на мозъка", пейте. Хората, които заекват, откриват, че когато пеят това не се случва, защото пеенето се третира по различен начин от обикновеното говорене. Писането, рецитирането на поезия и изучаването на карти също така може да помогне. Отново трябва да отбележим, че това не е било доказано все още от научните изследвания, но няма опасност да се експериментира в тези области.

Доминирането на лявото или дясното полукълбо

Повечето от нас като че ли имат един или друг начин на мислене, а това може да е индикация за доминиране на едното или другото полукълбо на мозъка. Така например, изглежда вероятно, че изборът между това да се присъединим към дискусионния отбор или към класа по изкуство в училище има нещо общо с това коя от двете страни е доминираща. Вероятно сте забелязали, че левичарите, които най-вероятно имат по-развито дясно полукълбо, са по-често творци.

Ако искате да използвате "целият си мозък" в своя подход към нещата, можете да започнете да работите по развитието на вашите слаби области, като използвате някои от съветите по-горе. Също така вие можете да използвате и двете страни в това, с което се занимавате. Ето например, метафорите, процес на дясното полукълбо, могат да бъдат използвани в логически (на лявото полукълбо) дебат.

Художествената работа може да включва повече анализи. Може ли това наистина да помогне на баланса в мисленето ви? Вероятно. Времето и повечето изследвания ще покажат. През това време вие можете да използвате лявото и дясното си полукълбо по-рационално.

Рейтинг

5 6
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
стоян
стоян
13.04.2015 21:40
Мож ли да се използува за лечение на инсулт...
0
0