sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Почитаме свети Илия – Гръмоделецът

Почитаме свети Илия – Гръмоделецът

Почитаме свети Илия – Гръмоделецът

На 20 юли и на 2 август по стар стил почитаме паметта на Свети Илия – Гръмоделецът. На този ден християните от цял свят отдават почит на старозаветния пророк. По традиция на Илинден се правят курбани за здраве и се организират всенародни веселия и събори.

Свети Илия е почитан наравно с Моисей и Йоан Предтеча. Това са тримата най-велики строзаветни мъже. Светията е потомък на великия Ааронов род. Той е живял по времето на цар Ахав и царица Йезавел.

Царят и царицата са били поклонници на езическия бог Ваал. Свети Илия ревностно проповядвал християнството по земите им. Със силата на вярата и с голяма упоритост и красноречие той успял да обърне мнозина в правата вяра.

Но владетелите останали глухи за думите му. Нито чували, нито вярвали на предупрежденията на светеца, че Бог ще ги накаже за идолопоклонничеството и разгулния начин на живот, който те и голяма част от поданиците им водили.

Разгневен от всичко това, Бог изпратил убийствена суша в земите на цар Ахав и царица Йезавел. В продължение на три години и шест месеца не капнала и една капка дъжд.

Реколтата изгоряла на полето, добитъкът масово измирал от глад, почвата се напукала от убийствената жега.

Ден и нощ се молел за края на сушата и спасение на душите на неверниците пророк Илия. Трогнат от искрените му молитви, Бог сложил край на изпитанието.

Свети Илия Гръмоделецът - Илинден

Свети пророк Илия и верният му ученик още дълги години продължили да проповядват християнството в земите на Ахав и Йезавел.

Когато изпълнил земната си мисия, Бог изпратил на Свети Илия предизвестие. Светецът и неговият адепт се отправили към река Йордан, където го чакала огнена колесница.

Пророкът оставил на Елисей връхната си дреха и се качил на колесницата, която го отнесла на небето. Пророкът се възнесъл през 816 година преди Христа. Юдеите и християните вярват, че един ден той отново ще слезе на Земята за да възвести идването на Месията.

Свети пророк Илия е покровител на абаджиите, кожухарите и терзиите.

Вярва се, че на 2 август - Илинден по стар стил, морето се преобръща и взима най-много жертви. Също така народните поверия гласят, че ако на този ден има гръмотевици, орехите и лешниците ще дадат изгнил и кух плод.

На 2 август имен ден празнуват Илия, Илиян, Илин, Искра, Илина, Илияна, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Лина, Личо, Илонка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 2
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Знайко
Знайко
22.07.2013 21:42
Очевидно авторът на предишния коментар е попрекалил с пушенето на трева. Или просто никога не е чувал за Библията, Стария завет и т.н. Повечето от пророците са проповядвали много преди раждането на Христос. От друга страна интернет е пълен с неуки хейтъри, които както нямат думи, така спамят още 4-5 реда!
0
0
Bgguru
Bgguru
20.07.2013 16:54
Този, който е писал статията явно е прекалил с пушенето на трева... Просто нямам думи!!! Не мога да си обясня как пророкът, който е живял 816 години преди Христа е проповядвал ревностно християнската вяра по свое време.... Добре е когато някой пише нещо после да чете и да мисли, а не само да копира...
0
0