Доказано: На Марс е имало вода

Живот на марс

Само преди дни учените от НАСА съобщиха, че преди милиарди години на Марс са текли потоци с вода и е съществувал живот. Те са установили това след задълбочени анализи на снимки, изпратени от марсохода „Кюриосити” миналата година на кръгли камъни в кратера Гейл, както и чрез иззетите проби от планетата.

След получаване на снимките, учените дълго време се колебаеха и маеха над факта, че кръглите камъни поразително приличат на депозитите по речните брегове на Земята. Много от тях още тогава бяха убедени, че "Кюриосити" е минал покрай древно речно корито. Днес обаче нещата са много по-сигурни.

„Кюриосити” отдавна не праща само снимки. Той притежава собствена химична лаборатория. След взети и изследвани проби се регистрира факта, че на червената планета съществуват всички необходими елементи за живот - водород, кислород, азот, фосфор и сяра.

Марс

След това откритие учените са категорични, че на Марс е имало вода, от което логично следва и заключението, че е имало и живот. Всички градивни елементи са там. Енергията, необходима, за да съществува живот за микроорганизмите, също се оказва, че е била налична на Марс.

Това следва от факта, че част от намерените химикали са окислени, някои са слабо окислени, някои неокислени - т.е. има необходимата налична енергия, която всъщност и на Земята дава живот на нашите микроорганизми.

Вода на Марс

Наскоро получени снимки на ерозирали камъни, част от марсианско корито, затвърдиха предположенията и изключиха всички съмнения - със сигурност течащата вода е била сладка. Около 20 % от измерените проби са глинести минерали. Те се образуват само и единствено при взаимодействие на сладка вода с вулканични минерали.

Учените определят, че вода на Марс е имало преди около 3 милиарда години. Тогава на планетата са съществували прости микроорганизми, чиято съдба обаче не е била да еволюират в нещо разумно.

Това е така, заради размерите на планетата, поради които гравитацията и електромагнитното поле са много слаби. Поради това, съществувалата атмосфера явно е изтекла в Космоса, като самата планета няма защита от всички вредни унищожаващи живота лъчения.

Новите открития обаче са склонни да убедят и най-големия скептик да допусне съществуването някъде там на разумен живот. „Кюриосити” тепърва ще изследва червената планета, а наскоро европейската и руската космическа агенция се съюзиха за нови мисии до Марс. Учените са убедени, че тепърва предстоят шокиращи открития.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
шшшт
шшшт
07.10.2015 16:41
Мечти,мечти.Е поне са безплатни.Но има хора които им вярват.
0
0
Prince
Prince
05.06.2013 21:09
Доказано на ЗЕМЯТА е имало живот преди хиляди години сега е безжизнена и мъртва.
0
0