Разрушителната сила на земетресенията

Разрушителната сила на земетресенията

Буря

Земетресенията са може би най-опасните природни бедствия. Освен като самостоятелно явление, те предизвикват други бедствия като цунамита. Ето още някои факти за земетресенията.

Земетресенията възникват в резултат на обтягането на тектонските плочи, когато те заседнат. Когато това обтягане се увеличи, скалите хлътват и това е причина за образуване на напуквания. Земетресението е резултат от внезапно освободената акумулирана енергия в земната кора. Това създава сеизмични вълни и води до разклащане или преместване на почвата. Земетресенията могат да предизвикат разклащане, земни пукнатини, пожари, втечняване на почвата, свлачища, лавини и цунамита.

Едно от последните земетресения, предизвикало цунами беше през 2004 г. в Индийския океан. Земетресението се появи в морето, което на свой ред доведе до голям брой цунамита по границите на Индийския океан. Цунамита се разразиха в Шри Ланка, Индонезия, Индия и Тайланд.

Освен това земетресенията могат да отнемат живот, да причинят болест, загуба на елементарни удобства, повреда на имущество, както и разрушения на пътища и мостове, срутване на сгради или дестабилизация на основата на сградата. Поради това земетресенията причиняват както лични, така и икономически загуби.

Земетресение

Сеизмолозите са зависими сеизмограмите - цифрови модели и други геодезически измервания за проследяване на капацитета на големината на земетресенията. Магнитутът е количествен израз на земетресението, докато силата на разклащане се нарича интензивност. Мястото под земната повърхност, където започва разместването на земните пластове, се нарича хипоцентър. Точката директно над хипоцентъра върху повърхността на Земята е известен като епицентър.

Има около петстотин хиляди усетени земетресения в света всяка година. Макар десет хиляди от тях да могат да се почувстват, сто могат да причинят сериозни щети. Най-ранното регистрирано земетресение е в провинция Шандон на Китай през 1831 г. пр. Хр.

Най-голямата земетръсна зона в света е Аляска. Това е една от най-активните сеизмични зони. В Аляска има земетресение с магнитуд осем или повече на всеки четиринадесет години, и земетресението с магнитуд седем почти всяка година. През 1960 г., по време на Чилийско земетресение, сеизмичните вълни „пътуват” по целия свят в продължение на много дни. Това е известно като свободно трептение на земята. В Антарктика има явление, подобно на земетресение, известно като ледотресение. Ледотресенията се появяват при ледените блокове, вместо при земните пластове.

Цунами

Първото земетресение в Америка е регистрирано през 1663 г. от европейски заселници.

Най-голямото регистрирано земетресение е в Чили през 1960 г. Магнитута на земетресението е бил 9.5.

По-голямата част от земетресенията се появят на границите на земните плочи. Тихоокеанската плоча е известна като Тихоокеанската плоча на пожар, тъй като тя е една от най-активните и има често както земетресения, така и изригвания.

Земетресението е природно бедствие, което не зависи от времето. Следователно земетресения може да възникнат на студено, горещо или през дъждовния сезон.

Рейтинг

5 6
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Chrisa
Chrisa
26.06.2014 17:29
Скоро и нас ще ни залюлее.
0
0