sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Извори на българските имена

Извори на българските имена

AdminAdmin
Дарт Вейдър
669362
Имена
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Българската имена отразяват богатото ни културно наследство и са наследство на различните цивилизации, живяли по българските земи - траките, гърците, славяните, прабългарите, римляните.

Имената, които днес наричаме български, са наследство от две именни системи – прабългарската и славянската. От прабългарската обаче е останало съвсем малко влияние, тъй като тези имена са били считани за твърде знатни, а пък са били и трудни за произнасяне.

Прабългарските имена са били използвани най-вече от владетели и техните потомци. Такъв е примерът с имена като Котраг, Батбаян, Вокил, Сандоке и други. Повечето от тези имена са се смесили със славянските и вече е доста трудно да разберем произхода им.

Славянската именна система е била наложена териториално и племенно, поради това тези имена са еднакви за цялата славянска общност. Със славянски произход са имена като Деслав, Мирослав, Спасимир, Боримир, Живослав, Родислав. Тези имена са давани обикновено със защитна и пожелателна цел.

Ето защо броят на имената в българския език, съдържащи думи като благ, драг, мил и слава, е доста голям. За защитните имена се е смятало, че предпазват от зли сили - Страшимир. Твърде разпространени днес са имената съчетаващи защитни и пожелателни имена – Венцислав, Борислав, Тихомир, Станимир.

Приемането на християнството по българските земи се отразява и върху именната система. Новата вяра трябва да се обозначи и с ново име. Пример за това дава Княз Борис, който, след като приема християнството, се преименува на Михаил.

Имената, които ние наричаме християнски най-общо съответстват на три езикови системи – еврейска, гръцка и латинска. Еврейската система е представена най-вече от библейските герои от Стария завет. Това са имена като Аврам, Давид, Данаил.

Малък е броя на латинските имена, които обикновено идват чрез гръцкия. Такива са Валери, Венера, Иларион, Марин. Гръцките имена са в основата на имената, давани при светото кръщене - Анастасия, Зоя, Мина, Петър, Христо.

Чрез гръцкия в нашата именна система проникват и имена на митологични герои – Галатея, Касандра, Ксения, Маргарит.

И днес от всичко това се е оформила една изключително шарена палитрата от имена, съчетаващи традиции, поверия, минало и настояще.

Още за имената:

Значение на имената

Името на детето носи неговата съдба

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
56
47
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Потребител#156571
Навсякъде като зомбирани се повтарят едни и същи измислици и изопачения на различни исторически факти!Веднъж за винаги трябва да се разбере,че има само една Истинска История и Тя е Трако-Българска!!!Т.н. "гърци" са етиопски семити,които под имената Ахейци и Данайци са "пристигнали" по тези места през 1250г. пр.н.е.!Освен номадските си погребения от Африка не са донесли нищо друго!Всичко останало са присвоили и изопачили вкл. и т.н. "Гръцка" митология!В 19-ти век тази тяхна "антична" "история" е доскалъпена в Германия!Понятия като "славяни","прабългари" и ако щете и "траки" са производни на нечии интереси!Тези измишльотини продължават да ни заливат и в днешните времена!
1
42
viking
viking
22.02.2016 20:27
Браво приятелю.Върни се във времето на пизистрат 5в.пр.н.е.Ще се учудиш за древно гръцки легенди и минтове.Има едно име Ономакрит.Бащата на АТИНА ПАЛАДА.Съди сам.
0
1
Сергей Зайранов
Сергей Зайранов
16.08.2011 09:16
По-трудно е да научиш някого да чете, отколкото да го отучиш да пише. Най-напред нека се запознае по-добре с българаката история и имената на българите, а след това да говори за славяни и славянски имена. Материалът е доста повърхностен и неверен. Всъщност тук не се очакват сериозни неща - нека поне са развлекателни.
6
6