sanovnik.bg»Статии»Мистерии»История на кихането

История на кихането

Кихане
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

"Наздраве! " - всеки е получавал и изказвал тази благословия хиляди пъти. Или производните и, като "Бог да те благослови" например.

Суеверните смятат, че кихавицата е полъх от крилете на Сатаната. Арабите пък вярват, че Аллах е създал света с едно кихване. Евреите казват: "Бог да те благослови", когато някой кихне, защото смятат, че в момента на кихането душата човек е толкова близко до смъртта, колкото изобщо е възможно. Те смятат, че Адам кихнал в момента, когато Ева отхапала от ябълката и видял смъртта си.

Навремето, когато някой кихнел, римляните казвали: "Юпитер да те пази! ". Те, както и много древни народи вярвали, че същината на живота - разумът и душата на човека, съществуват под формата на глътка въздух, намираща се в главата. А едно невинно кихане можело да изхвърли навън този въздух, освен ако разбира се боговете не се намесели. Множество цивилизации - древни и съвременни, се обръщат към кихащият с думите: "Да не ти избяга душата! "

История на кихането

За Средновековните хора кихането било нещо изключително сериозно. Тогавашните хора вярвали, че кихавицата освобождава злите духове. А това представлявало опасност за всички наоколо. Чумата, която вилнеела през онези години, дебнела зад всеки ъгъл. Големият страх бил "да не те накиха някой". Погледнато от тази гледна точка, кихането наистина разпространявало заболявания, или "зли духове".

Друго вярване, прокламирано от древните гърци, твърди, че кихането било измислено от Прометей. Римляните пък смятали, че кихнеш ли, докато взимаш решение, ще направиш правилния избор.

През 17 век. навлиза едно от може би най-странните вярвания за кихането. Тогава то се смятало за признак на добро здраве. Английските болници изписвали пациентите, които са кихнали три пъти. Това се възприемало като знак, че са се възстановили напълно.

В "Битие" от Стария завет, раждането на Адам е описано по следния начин: "...и вдъхна в ноздрите му жизнено дихание; и човекът стана жива душа." Е, логично е когато се четат тези редове, добитата представа от древните да е, че щом живота е влязъл през ноздрите, е напълно възможно да може да го напусне оттам, чрез мощна кихавица.

С годините и символичното разчитане на Библията, се придава друго значение на пасажа. Но поздравяването след всяко кихане остава. Старите навици отмират трудно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати