Месеци и суеверия за тях

Месеци в годината

Януари

Старата уелска поговорка - „топъл януари – студен май”, векове наред е преследвала селяните. Друга популярна сред фермерите поговорка е „мек януари – лош късмет за хората и за животните”. Януари бил наречен на името на бог Янус, пазител на дверите. Двуликият Янус имал способността да вижда едновременно миналото и бъдещето.

Февруари

Есен

Италианците казват: „Февруари, най-краткият месец в годината, е и най-лошият”. За древните римляни този месец бил предназначен за пречистване. Това бил най-краткият от месеците, защото Август Цезар взел един ден от Февруари и го добавил към Август, за да направи наречения на негово име месец колкото юли (който пък бил наречен на Юлий Цезар).

Март

„Пази се от мартенските иди” – думи, измислени от Шекспир. Месец март бил наречен на бога на войната Марс. Твърди се, че ожениш ли се през този най-променлив месец, ще познаеш и радост, и мъка в брака.

Април

„Април е във очите й; тоз дъжд е пролетен предвестник…” – пише Шекспир. Месец Април по всека вероятност е кръстен на древногръцката богиня на любовта Афродита. Той бележи началото на пролетта и е любим на поетите.

Май

„Простите хора твърдят, че да се ожениш през май не е хубаво”, е казал Овидий в началните дни на първи век. Това поверие вероятно се дължи на факта, че през май римляните отдавали почит на покойниците си. И въпреки това, месеца е посветен на любовта. Наречен на името на Мая, дъщеря на бога на растежа Атлас.

Лято

Юни

Всички знаят, че Юни е месец за сватби, може би защото е наречен на Юнона, съпруга на Юпитер и закрилница на жените, браковете и ражданията. На 1 юни римляните чествали Юнона – оттогава той се смята за най-подходящ за женитби.

"И кое е толкоз рядко като юнски ден?

Че тогава се случват единствените съвършени дни." - Лоуел, Видението на цър Лаунфол, 1848г.

Юли

Юли бил наречен така в чест на Юлий Цезар през 44г.пр.Хр. Може би това не е толкова голяма чест, след като именно тогава се падат горещниците.

"Жаркият юли носи охлаждащи душове, от кайсии и шибои." - Приятни уроци в стихове, 1834 г.

Пролет

Август

След като Юлий взел юли, наследникът му Август Цезар взел август. Месецът бележел началото на жътвата.

„Ако 24 август се падне хубав и ясен ден,

Чакайте плодородна есен тази година” – английска поговорка.

Септември

В началото септември бил седмият месец от римската година и затова е наречен на числото седем. Точни времето за прибиране на жътвата.

„Златните стръкове са жълти,

житата се обръщат във кафяво,

ябълките в овощните градини,

свеждат отпуснати с плод клони…” – Х. Джаксън, Септември.

Октомври

Осмият месец в древноримският календар. Означава не буквално есен.

Зима

„Октомври е погребалният месец на природата… Месецът на раздялата е дори още по-прекрасен от месеца на разцъфтяването…, а всяка зеленика й харесва да умре в ярки цветове.” - Поговорка

Ноември

На латински Ноември означава девети. Бил е наричан "месецът на синия дявол и самоубийците". На френски романист се приписват следните, изречени през 1712 г. слова: "Тягостният месец ноември, когато англичаните обикновено се бесят и давят." Вярвало се, че монотонните и мрачни дни на този месец замъглявали, и действали злокобно на човешкия разсъдък.

Декември

Декември, от латинската дума десет, бил посветен на бога на сеитбата Сатурн. Саксонците чествали бога на гръмотевиците Тор на 21.12 и наричали празника Джиул. Когато се покръстили, саксонците нарекли месеца Heilighmonath, което означава свършен месец. Шекспир пък имал друго тълкувание на нещата:

" Щом чуем дъжд и вятър

да шибат мрачния декември..."

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Емануела
Емануела
14.03.2013 16:15
Малко е скучна и абсурдна на моменти - не ми хареса.
3
0
Andreia
Andreia
01.05.2014 20:56
мн е хубава историята ти с вампира
1
0