Интересни факти за коледните играчки

Коледна украса

1. Първата украса на елха е през 7 век – германец подарил дървото на едно семейство, а те от своя страна решили да ги украсят със свещи. Добавили различни лакомства по елхата, което я направило още по-интересна. Добавили орехи, ябълки, марципани и др.

2. Според друга информация 1601 г. в Страсбург хората започнали да украсяват коледните си дръвчета с различни неща – захарни пръчици, пуканки, вафли и др. Тогава все още украсата предимно е била от естествени материали.

3. Често хората са си пекли бисквитки в различни форми, само за да ги закачат на елховото дръвче – камбанки, звездички, ангели, сърца и много други.

4. Ако се чудите какви са били тогава гирляндите, отговорът е, че те предимно са се правили от пуканки или портокалови кори. Този вид украса още повече засилва символът на дървото – освен елхата, която символизира сигурността, че през пролетта живота ще се възроди, подобен смисъл носят и плодовете окачени на нея.

5. Гирлянди от мъниста, сребърни орнаменти са добавени в коледните играчки по време не Викторианската епоха.

Коледни играчки

6. И най-накрая през 19 век започва производството на стъклените играчки за елха, такива каквито повечето от нас имат днес в дома си.

7. Първите играчки са произведени в Германия през 1800 г.

8. Точно по това време видът си променят и гирляндите. Те вече не се правят от пуканки и плодове – започнали са да ги произвеждат от сребърни нишки.

9. Използваните цветове, които са наложени и до днес в коледните играчки, основно са били сребрист, червен и златист.

10. Красивата звезда, която всеки от нас добавя на върха на елхата има особена символика. Тя е показала пътя на мъдреците при раждането на Исус Христос, пътеводна звезда.

11. В САЩ през 20 в. продължавали да използват естествените материали като украса. Наред с красивите стъклени топки, американците слагат на елхата си марципани, сладки, пукани и др.

12. Украсата в Полша е предимно с птици и звездички.

13. Шведското коледно дърво пък е окичено с много животни.

14. В Дания слагат по елхата снежинки и знамена.

Коледна елха

15. Производството в Германия продължава усилено и до 1925 г. Красивите стъклени играчки произвеждани там са били без конкуренция.

16. Постепенно играчки започват да се произвеждат и в Япония.

17. Променя се видът им – правят се по различен начин, за да могат да запазят свежия си вид и лъскавите си орнаменти за по-дълго време.

18. След известен период от време, започнала да се появява и символиката в различните видове играчки. Звездата представлява Витлеемската звезда, птицата е символ на Библейски пратеници, които носят любов и мир по света, ябълките са символ на греха (Адам и Ева).

19. По време на Втората световна война играчките спират да се произвеждат, но САЩ продължава производството им.

20. В Европа веднага след края на войната, производството е възстановено.

21. След 60-те години на вече миналия век стъклените играчки излизат от мода и днес най-много се произвеждат и купуват пластмасовите.

Коледата не би била същата ако ги нямаше елхата и украсата към нея. Но независимо дали ще решим да украсим елхата и дома си със стъклени, пластмасови, гирлянди, естествени играчки, по-важно е да успеем да запазим коледния дух в душата си.

Рейтинг

5 5
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати