Ритуали с вино

Изба

В магьосничеството се използва при ритуали за посвещаване и изпитания, тъй като представлява тънката бариера между животинската природа на смъртния човек и неговия безсмъртен дух.

Символиката на виното е особена. От една страна, виното, особено червеното, символизира кръвта и жертвоприношението. От друга страна то дарява радост и божествен екстаз, правейки човека вечно млад и блажено богат.

Виното се приема и като символ на освобождаване на човек от житейските грижи. Изхождайки от общата символика на виното, могат да се разгледат и по-частни аспекти.

В юдеизма по време на погребалната вечеря виното се тълкува като символ на свободата, получена от еврейския народ след напускането на Египет.

Виното представлява символ на радостите в живота в египетската, вавилонската и близкоизточната традиции. В качеството на асоциирано с кръвта, виното се тълкува като течност, носеща живот и в това качество в много от религиите се използва за жертвоприношения, символизирайки жертва.

Най-ранни свидетелства на отъждествяване на виното с кръвта са открити в близкоизточните традиции. На използваното в ритуали вино бил приписван сакрален статус и било смятано за даряващо сила, мъдрост, разцвет, а също и енергия за борба със зли духове за получаване на безсмъртие.

Ритуали с вино

Виното символизира житейското доволство, задоволено домакинство, питието на боговете, Божи дар, кръвта божия, гнева му, жертва, прочистване, Дионис, благословение, еликсирът на вечния живот.

Друго, с което се асоциира виното са тайнственост, вдъхновение, имущество, младост, добро обкръжение. През вековете на виното са приписвани и лековити свойства.

Смята се, че прави кръвта по-силна и дарява човек с устойчиво здраве и неизчерпаеми сили. Виното притежава способността да дарява със сила и смелост.

Виното е и признат афродизиак и често е било използвано за релаксиращи процедури. Всички тези приписвани на вино сили и способности присъстват в традициите на повечето религии.

Но дори само една малка част от тях да е истина, самото удоволствие от виното е достатъчно, за да присъства тази напитка във всички важни за човека ритуали.

Рейтинг

3.8
Общо 9 гласували
5 2
4 5
3 1
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

BlunicaVludnica
BlunicaVludnica
23.06.2013 15:12
хахахха така такаа :D
1
1
aziatka
aziatka
21.06.2013 21:03
izspiite edna dve butilki vinio i taka 6te se omagiosate , 4e nqma da znaete ma koi hora ste ooop nazdraveeee
2
0