Тайните на Джокондата

Мона Лиза

Прочутата „Джоконда” на Леонардо да Винчи, известна и като „ц”, се смята за един от най-загадъчните портрети в историята на световната живопис.

Всичко, свързано с картината, е тайна – възникването на катината, личността на нарисуваната жена, необяснимата променливост на лицето й.

Взависимост от осветлението и от ъгъла на разглеждане на картината лицето изразява съвсем различни настроения – от лек намек за усмивка до почти саркастична усмивка.

Картината, която е с размер 77 на 53 сантиметра, е станала вдъхновение за създаване на стотици книги, филми, спектакли, но тайната си остава тайна. Тази тайна се крие в усмивката на Джокондата.

Леонардо нарисувал за Франческо Джокондо портрет на Мона Лиза, неговата съпруга, и след като работил върху него четири години, го зарязал недовършен.

По времето, когато рисувал портрета, той карал хора да свирят на лира и да пеят пред дамата, а също така канел и шутове, които да поддържат усмивката й. Затова, според изследователите, усмивката на Джокондата е толкова приятна.

Единственото свидетелство за това как е създадена великата картина, принадлежи на художника и писателя Джорджо Вазари, който е живял по времето на Леонардо.

Въз основа на твърденията му прочутият портрет се смята за изобразената жена на флорентийския магнат Франческо Джокондо, която ила на 25 години.

Леонардо да Винчи

Има голяма вероятност Вазари да бърка и на портрета да е изобразена друга жена. Тя е нарисувана с воал на вдовица, а Джокондо е живял дълго. Освен това, ако е имало човек, който е поръчал портрета, защо Леонардо не му го е дал?

Известно е, че Леонардо е държал картината в дома си, а през 1516 година, когато напуснал Италия, я взима със себе си във Франция.

Има версия, според която на портрета е изобразена херцогиня Констанция д'Авалос, която е била любовница на Джулиано Медичи, брат на папа Лъв Десети.

От края на XIX век влюбени в картината й изпращали хиляди писма от цял свят. Най-странната версия подкрепя твърдението, че на портрета е изобразен самият Леонардо да Винчи.

Загадъчната усмивка е блестяла на лицето на Леонардо, който е изобразен от Верокио като архангел Михаил. Според Фройд усмивката на Джокондата е била усмивката на майката на Леонардо.

Основната тайна на картината е в усмивката – сякаш Джокондата се усмихва по двусмислен начин, който продължава да вълнува хиляди хора по цял свят.

Рейтинг

5 3
4 3
3 5
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Поля
Поля
14.05.2013 17:02
Колкото и да сме напреднали в науката и т.н. няма никога да сме 100% сиг. Коя е била и заще е била нарисувана...Само един човек е знаел и където и да е...все още знае. Поклон пред теб, Лео :)
6
0
Виктория
Виктория
18.04.2013 11:46
тя ме следи с очи! ... ужас
0
0
LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
30.10.2012 20:51
За сетен път се уверявам ,че материалното е вечно, а човекът е преходен! Ето, че отдавна ги няма нито Леонардо нито дамата която е рисувал, но картината все още е тук на този свят!Коко жалко е когато човек разбира,че предмети, къщи и какви ли още не материални неща остават след смъртта му,а той отдавна вече не съществува. И питам се защо ли трябва да се привързваме към неща които така или иначе ще ни надживеят.Колко ужасно е когато разбереш ,че красивият пръстен на ръката ти или огърлицата на шията ти ще те надживеят,а теб отдавна не ще те има. Човек трябва да свикне да се разделя с лекота с предмети, а и с хора също които са само преходни в живота му!
3
1
super_girl
super_girl
26.10.2012 14:29
Много е хубаво!
1
0