Символика и значение на жълтия цвят
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Символика и значение на жълтия цвят

Символика и значение на жълтия цвят

Нина НордНина Норд
Джедай
788525
Психология на жълтия цвят

Символът на жълтия цвят е Слънцето, източникът на топлина и светлина, без който животът на Земята е невъзможен. Жълтият цвят изпълва с положителна енергия.

Значението на жълтия цвят в различните епохи и при различните народи не е било едно и също. В християнството например неговото значение се е определяло от нюанса. Всичко, свързано с божественото, трябвало да има златист оттенък, а сивкаво-жълтото се свързвало с лъжа, недоверие и липса на добри качества. Бледожълтият цвят се е свързвал с прелюбодейство.

Значението на жълтия цвят в епохата на Ренесанса е близко до тълкуването на цвета от християнството. В Бразилия пък жълтият цвят се свързва с нещастия и болести.

В Китай жълтото олицетворява великолепието и е символ на могъществената империя. Жълтият цвят се асоциира в много страни с раздяла и изневяра.

Жълтият цвят е топъл, той предизвиква положителни емоции при хората и се свързва най-вече с радост и щастие. Жълтият цвят спомага за засилването на мозъчната дейност и за подобряването на паметта.

Значението на жълтия цвят се използва активно в рекламата, тъй като човек помни повече време реклами, в които е използван този цвят.

Далай Лама

Жълтото в съчетание със зелено в много народи се асоциира със завист и лицемерие. Жълтото, съчетано с черно, подсъзнателно се възприема от хората като знак за опасност.

Златисто жълтият цвят на аура е присъщ само на хора, които са издигнати на висше ниво на просветление, това е знак, че човекът е изключително надарен в духовно отношение.

Жълтият цвят символизира и есента, а затова понякога е символ на болестите и дори на смърт. В познатата ни митология златният нюанс на жълтото е символ на щастие, богатство и безсмъртие.

За християните жълтият цвят също така е знак на предателството на Юда, а в будизма това е цветът на смирението и отказването от суетата, затова будистките монаси носят жълти дрехи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 6
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
30.11.2018 02:07
Жълтото е отвратителен цвят!!!
0
3
Ива
Ива
05.11.2014 10:05
не е честно да няма други коментари!!
2
1