Хората-амфибии

Хората-амфибии

В историите на много народи са описани полухора-полуриби, които са водели полуводен-полуземен начин на живот. Това са същества, които имат глава на човек и опашка на риба или на змия.

Сирените, които са се опитвали да омаят моряците на Одисей с песните си, са били прекрасни полужени-полуриби, които завличали моряците в морските дълбини.

В древноегипетската митология са описани полухора-полузмии, които са се чувствали еднакво добре на сушата и във водата. Това са древноегипетските богове Изида и Озирис.

В древнокитайските легенди е описано рогато чудовище, което има тяло на змия – това е Гунгун, а възродителите на човешкия род Фуси и Нюйва са полухора-полуриби.

Хората-амфибии

Божествата на африканското племе догони са полухора-полузмии, които живеят предимно във вода, имат червени очи и крайници без стави. Телата им са зелени и гладки като повърхността на водата.

Морските хора – амфибии може би не са били плод на фантазията на древните, а са били напълно реални вещества, които са живеели редом с хората.

За хората-амфибии е писал още ученият Бероз, който е живял през трети век преди новата ера във Вавилон. Той е пишел предимно исторически книги.

В една от тях той описва морско чудовище с човешка глава и рибешко тяло. То се наричало Оан и научило хората на математика и различни видове изкуства. През нощта Оан живеел във водата, а през деня – на сушата. Изображенията на Оан могат да се видят върху скулптурите от древна Асирия.

Финикийците също имали легенди за морско същество с човешка глава, то се казвало Дагон. В Британския музей се съхраняват керамични статуетки на полуриби-полухора с височина дванадесет сантиметра, които са били открити при разкопки на царските дворци във вавилонския град Ниневия.

Древните индийци също описват подводни жители с човешки глави, които имали непроницаема броня върху телата си. Децата на тези същества живеели на сушата.

Според древна перуанска легенда амфибиите са прародители на хората.

Рейтинг

5 5
4 2
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Cariba
Cariba
27.01.2013 19:49
ИЗПРАТИ ТОВА НА 5 МЕСТА И СЛЕД ПОЛОВИН ЧАС ЩЕ СТАНЕШ КАКВОТО СИ ИЗБЕРЕШ:КАТО ДОКОСНЕШ ВОДА ЩЕ СИ РУСАЛКА,ЩЕ СИ ФЕЯ КОГАТО ПОИСКАШ ИЛИ ЩЕ СИ НИНДЖА!ТОВА Е ИСТИНА!!!!
2
0
edno momi4e...
edno momi4e...
26.06.2012 21:08
уф, нищо не съм казала, БЕ!!!!!.....
0
0
Станислав
Станислав
26.06.2012 19:07
Що да няма всичко е възможно
0
0
edno momi4e...
edno momi4e...
24.06.2012 20:28
хора-русалки...
1
0