Космически обекти невидими за орбиталните обсерватории

Космически обекти невидими за орбиталните обсерватории

Орбиталният гама-телескоп Integral на Европейската Космическа Агенция (ESA) открил няколко обекта, останали невидими до сега за другите орбитални обсерватории.

Това са двойни системи, вероятно включващи черни дупки или неутронни звезди, обвити в плътен облак студен газ.

Първият подобен обект - IGRJ16318-4848 бил открит на 29 януари 2003 г. Макар точното разстояние да не било известно, астрономите били уверени, че той се намирал в нашата Галактика. Изучавайки обекта, учените стигнали до извода, че това е двойна система, състояща се от компактен източник на излъчване (неутронна звезда или черна дупка) и свръхмасивна звезда, въртяща се около него.

Не било ясно едно нещо - защо до този момент никой не е забелязал обекта. Една от причините може да е плътната газова обвивка, пропускаща само високоенергийни излъчвания. Телескопът Интеграл се занимава именно с такъв тип излъчвания, докато останалите телескопи са чувствителни само към нискоенергийните.

За да проверят тази теория, астрономите използвали инструментариума на орбиталната обсерватория XMM-Newton, работеща в рентгеновия диапазон. Събраните данни потвърдили догадките на учените и дори бил установен размера на газовия облак - диаметърът му е приблизително равен на диаметъра на орбитата на Земята.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати