sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Защо динозаврите са били огромни

Защо динозаврите са били огромни

Нина НордНина Норд
Джедай
788547
Защо динозаврите са били огромни
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

По какъв начин динозаврите са могли да достигнат гигантския си ръст? Някои от тези древни създания са били високи над петдесет метра.

Според нови факти и открития се оказва, че ефективната работа на дихателната система на тези животни е помогнала да станат по-високи, дълги и силни.

Някои от видовете динозаври постепенно достигнали в развитието си до гигантски размери, докато други видове си оставали на същото ниво на развитие.

Някои от динозаврите дори се смалили с течение на времето. Например птерозаврите, които са били летящи рептилии, са останали сравнително дребни.

Защо динозаврите са били огромни

След изследване на над четиристотин вида животни, обитавали планетата до средата на Юрския период, се оказва, че различните поколения имат големи разлики в ръста – някои остават малки, други се уголемяват, трети не се развиват.

Това противоречи на доскоро приеманата теория, че динозаврите са се уголемявали с хода на еволюцията. Някои характерни особености на определени видове динозаври са им позволили да достигнат гигантски размери.

При много динозаври частите на скелета са съдържали въздух и са имали много добре развити бели дробове. Тази особенност им позволила по-лесно да поддържат теглото си на земята и правела дишането им по-ефективно от това на други бозайници.

Големите динозаври можели да снесат повече яйца и по-бързо да се размножават. Смята се също така, че големите динозаври са се хранели обилно, но са се движели малко.

Големитe тревопасни видове са изразходвали голяма част от времето си за хранене. Главите на динозаврите са много малки в сравнение с телата им.

Това означава, че те са отделяли твърде малко време за предъвкването на храната, храносмилателните процеси са се осъществявали в стомаха им.

Тъй като при бозайниците големият размер може да предизвика прегряване, се смята, че динозаврите са били нещо средно между студенокръвни и топлокръвни същества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
54
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Блеки
Блеки
21.02.2012 16:43
Просто е допусната грешка, какво толкова.
2
0
Лудост
Лудост
19.02.2012 22:28
"... и правела дишането им(на динозаврите- бел. на коментиращия) по-ефективно от това на други бозайници." Значи динозаврите са били бозайници?!?!?!?!? Това е лудост!
1
0