sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Невероятните умения на животните

Невероятните умения на животните

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k967
Невероятните умения на животните
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл-23%
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
17.00 лв.
Виж ››

В природата често се случва живите организми да се държат така, все едно са мъртви, за да избегнат атаката на хищник. Сред най-известните примери е опосумът.

Когато усеща опасност, той ляга на една страна, с оцъклени очи и отворена уста и изпада в състояние на каталепсия, което на пръв поглед изглежда като смърт.

Освен това той отделя ужасяваща миризма, която да докаже на враговете му, че той наистина е мъртъв. Има и обратно поведение – понякога животните се преструват на мъртви, за да привлекат плячката.

Така прави дънната риба, известна като Haplochromis livingstoni. Тя ляга на дъното и цялата се покрива с трупни петна. Рибата чака дребните любители на мърша, които се опитват да се нахранят с нея, и ги изяжда.

Невероятните умения на животните

Хипопотамите могат да отделят специални кожни пигменти. Те се отличават с яркия си червен и оранжев цвят. Пигментите имат двойна функция – те унищожават вредните бактерии и защитават от слънчевите лъчи.

Понякога този пигмент се вижда прекалено отчетливо върху кожата на хипопотама и затова в древността се е смятало, че тези животни са покрити с кървава пот.

Някои видове гущери имат уникална способност да се отбраняват от хищници. Когато усетят опасност, те изстрелват струи кръв от очите си на разстояние до метър и половина.

В природата съществуват пеперуди, които попълват запасите си от течности, като смучат сълзите на животни. Една от мадагаскарските пеперуди пие нощем сълзите на птиците.

Някои видове мравки са камикадзета. Когато мравунякът им е нападнат от мравки, които искат да го превземат, с помощта на мускулите си те разкъсват собственото си тяло, пръсват се на парчета и от тялото им пръска отрова, която убива враговете.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
ЦИЦЕЛ
ЦИЦЕЛ
09.05.2012 11:56
Гущера ми мяза на един хубавец :))
0
1
Ели
Ели
03.11.2011 21:09
Мравките винаги са ме удивявали с уменията си.
2
0