Делфините разбират, че са смъртни

Делфините разбират, че са смъртни

Делфините разбират концепцията на смъртта – това смятат специалисти, които дълги години са наблюдавали как делфините взаимодействат с починалите си роднини.

Афалините – вид делфин, който живее в западна Гърция, реагират по различен начин в зависимост от това дали другарят им е умрял внезапно или след дълго боледуване.

Някои видове интелектуално развити и социални животни като горилите, шимпанзетата и слоновете, демонстрират особено поведение след смъртта на някой от общността, което може да се приеме като траур.

Китообразните взаимодействат по много специфичен начин с умрелите си събратя. Те имат и специални неврони, които са свързани с интуицията. Делфините имат много сложна реакция спрямо смъртта.

Делфините разбират, че са смъртни

Когато например женски делфин роди мъртво бебе, той започва да го изкарва на повърхността на водата, за да му даде възможност да диша. Това продължава повече от два дни.

Делфините имат традиция в детеубийството и не са редки случаите, в които възрастен делфин убива бебето на някой друг делфин, без за това да има видима причина.

Когато делфин умира, около него се събира група негови събратя, които го подкрепят, за да се задържа в определено положение. След като делфинът умре, групата веднага се разпръсва.

Китообразните имат неврони, които са свързани с чувството на тъга, свойствена за хората. Делфините изразяват по свой начин тъгата си по умрели приятели и роднини.

Когато някой кит умре, останалите китове, които минават покрай него, винаги спират до него. Те се задържат дълго време до мъртвия и според специалистите това е израз на тяхната тъга.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Абе
Абе
03.08.2013 11:26
Какво значи "някои видове интелектуално развити и социални животни"? Всички животни показват такова поведение. Достатъчно е да наблюдавате който и да е домашен любимец. Най-тъпите животни май са хората.
8
0
katt
katt
09.04.2013 16:13
ИЗПРАТИ ТОВА НА 5 МЕСТА И СЛЕД ПОЛОВИН ЧАС ЩЕ СТАНЕШ КАКВОТО СИ ИЗБЕРЕШ:КАТО ДОКОСНЕШ ВОДА ЩЕ СИ РУСАЛКА,ЩЕ СИ ФЕЯ КОГАТО ПОИСКАШ ИЛИ ЩЕ СИ НИНДЖА!ТОВА Е ИСТИНА!!!!
0
3
ANI LOZANOVA LOZANOVA
ANI LOZANOVA LOZANOVA
22.01.2013 20:22
Аз обичам делфини
0
0
ъ
ъ
06.11.2011 19:56
Ами сигурен ли си в това ? Това с радостта е само при хората и животните нямат общо с нашите традиции.
0
0
?
?
26.10.2011 01:10
Някои общности празнуват на погребението на свой събрат и са радостни. Така, че не е задължително поведение да е тъга или траур.
0
0