sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Платон бил олимпийски шампион

Платон бил олимпийски шампион

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k1k
Платон бил олимпийски шампион
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

„Аз знам, че нищо не знам” може би е най-прочутото изречение на Сократ. Друга негова не толкова известна фраза е уточнение на първата: „Аз винаги казвам, че нищо не знам, освен за една малка наука – еротиката, науката за любовта. В нея съм ужасно силен”.

Казват, че млад човек попитал Сократ дали да се ожени. Сократ му отговорил: „Направи каквото искаш, ще съжаляваш и в двата случая”. Сократ презирал разкоша и смятал, че ценно е само това, което е необходимо за живота.

Известно е, че през 399 година преди новата ера, когато Сократ бил на около седемдесет години, той бил осъден на смърт и екзекутиран.

Платон бил не само известен философ, но също така и олимпийски шампион. Той два пъти успявал да стане шампион по панкратион – смесица от бокс и борба без правила.

Учениците на Платон го попитали какво е човек и той отговорил: „Животно на два крака, което няма пера”. Диоген Синопски донесъл в Академията оскубан петел, за да го представи като платоновския човек. Тогава Платон добавил, че това животно е с плоски нокти.

Платон бил олимпийски шампион

Платон изобретил будилника на основата на водния часовник. В определен момент водата, която се стичала по специален улей, за да отбележи времето, отваряла клапан, който изстрелвал сгъстен въздух към флейта. Тя будела учениците на Платон.

Първата колекция, описана в научен труд, била тази на Аристотел. Той бил запален колекционер на различни растения и постоянно я обогатявал благодарение на Александър Македонски, който му ги носел от различни страни.

Италианският философ Кардано бил известен с това, че имал мания за преследване – той смятал, че правителството го следи с шпиони, а в месото, което му сервират, има сяра, за да го отровят.

Жан Жак Русо смятал, че мозъкът му работи по-интензивно, ако стои дълго време на слънце с непокрита глава. Когато Шилер творил произведенията си, държал кракат си в студена вода.

Артур Шопенхауер отказвал да плати сметка в хотел, ако името му не било правилно изписано.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 3
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Кукумей
Кукумей
02.11.2013 23:54
Вече съм първият,който е дал своя отзив.
0
0