Цветотерапия за здраве

Цветотерапия

Цветотерапията е ефективен метод за въздействие с помощта на цветовете върху организма с цел възстановяване на нормалната му жизнена дейност. Цветовете предизвикват определени биохимични реакции в тъканите.

Те стимулират различни жлези с вътрешна секреция и някои от отделите на главния мозък. Това как се чувстваме, до голяма степен зависи от цветовете.

Цветотерапията се е ползвала като метод за лечение още в Древен Египет, Индия, Китай и Русия. За лечение на стомашни болести китайските лечители използвали жълт цвят, а при настинка препоръчвали носенето на червен шал.

Авицена е твърдял, че болен, който има кръвотечение, не трябва да поглежда червен цвят, а да спре погледа си на синьо, което има успокояващо действие.

Цветът има огромно значение в дизайна на помещенията у дома. Ако стаята е в черно и сиво, без ярки акценти, обитателите на стаята ще развият депресия.

Цветове

Темпераментът също има значение. Така за сангвиниците и холериците са благоприятни белият, синият и зеленият цвят, които ги успокояват. За флегматиците и меланхолиците са подходящи червено, оранжево и жълто – цветове, които имат стимулиращо въздействие.

Белият цвят дарява с енергия и цери от много болести. Той влияе върху централната нервна система и спомага за изчистването на организма от шлаки.

Червеният цвят подобрява обмяната на веществата, ускорява кръвообращението, нормализира ниското кръвно налягане и укрепва имунитета.

Прекомерното насищане на окото с червено може да предизвика прекомерна възбуда, главоболие и умора. Този цвят е противопоказен за раздразнителни хора.

Оранжевият цвят помага да се освободите от вътрешните си противоречия, подмладява, помага за възстановяването на нервната и мускулна тъкан.

Цветотерапия за здраве

Жълтият цвят стимулира зрението и нервната система, тонизира, подобрява умствените и логическите способности, дарява с оптимизъм и спасява от безсъние.

Зеленото успокоява нервите, нормализира дейността на сърдечно-съдовата система, успокоява силното сърцебиене, полезен е за нервната система и срещу [главоболие.

Синьото оказва успокояващо действие върху психиката, полезен е при меланхолия и истерични състояния. Има приспивателен ефект, помага в борбата с главоболието и инфекциите.

Виж повече

Рейтинг

5 7
4 1
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати