Как да познаем лъжеца

Как да познаем лъжеца

Когато някой се опитва да скрие нещо или да излъже, обикновено дава съвсем кратки отговори и обяснения, по възможност едносрични. За да изкарате истината от такъв човек, трябва да го накарате да говори.

Трябва да помните, че лъжецът спонтанно се опитва да оправдае практичното си мълчание дори когато никой не го разпитва за това защо мълчи.

Лъжците и тези, които не искат да разкрият цялата истина, обикновено започват отговора си с повтаряне на въпроса ви. Този трик се използва за допълнително време за обмисляне на лъжата.

Хората, които крият истинските си цели и намерения, често внимателно следят реакциите на този, който ги разпитва. Лъжецът иска да разбере каква реакция предизвиква измислената от него история.

Изпечените лъжци в началото на разказа си забавят ритъма на речта си, а в това време обмислят как да развият лъжата си. В момента, в който лъжата придобие завършен вид, те започват да говорят бързо.

Лъжците, за разлика от хората, които не лъжат, често използват в речта си откъслечни фрази – те започват да отговарят на въпроса и след това прекъсват фразата, като се връщат към началото на разговора, за да не я довършат.

Когато чуят неприятен въпрос, лъжците леко стискат устните си, поглаждат косата си и извършват действия, които са свързани с корекции на външния им вид.

Когато човек лъже, той жестикулира с ръцете си по посока към тялото си. Когато чуят труден въпрос, честните хора се извръщат настрани, за да обмислят отговора си.

Лъжците, като правило, се извръщат само за секунда или изобщо не помръдват, особено ако въпросът не изисква максимална концентрация от тяхна страна.

Ако искате да се убедите в истинността на дадена история, трябва да накарате с въпроси разказвача да я повтори, но в обратен ред. Това е много трудно предизвикателство дори за изпечен лъжец.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
gisharata
gisharata
18.04.2013 22:18
Изпечения лъжец е измислил всяка подробност много преди да се наложи да излъже...
8
15