Озоновият слой е разрушаван в древноста

Озоновият слой е разрушаван в древноста

Преди дванадесет хиляди години Слънцето е разрушило озоновия слой над планетата ни. Според една от хипотезите, лансирани в научните среди, Земята е преживяла пет масови измирания.

По време на тези периоди са изчезнали три четвърти от животните. Според проучванията сега сме на границата на шестото масово измиране, но не е ясно какво ще причини катастрофата.

Дали това ще е човекът, природата или космически обекти, все още е загадка. Най-печално известното измиране се е случило преди шестдесет и пет милиона години.

Тогава са загинали динозаврите. Друг катаклизъм е променил хода на историята на Земята в края на последния ледников период.

Озоновият слой е разрушаван в древноста

Тогава в Северна Америка са измрели деветдесет и пет процента от представителите на фауната, предимно бозайници с тегло от 25 до 50 килограма. Изчезнали са и много видове птици.

Пострадали са и Европа, Сибир и Южна Америка. Причината за това масово измиране дълго време оставаше загадка. Смятало се е, че животните може да са убити от древни ловци.

Тайнствената катастрофа обаче най-вероятно е предизвикана от изригвания на Слънцето. Гигантското изхвърляне на протони е достигнало до Земята преди 12 900 години и е ударило планетата.

Частиците са пробили магнитното поле на Земята, разрушили са озоновия слой и са направили планетата уязвима за смъртоносните космически лъчи, както и за ултрафиолетовите лъчи.

Земните организми са получили силно облъчване и това причинило смъртта на бозайниците. Тази радиация е вероятната причина за измирането на фауната през плейстоцена.

Днес астрономите наблюдават изхвърляне на високоенергийни частици от слънчеви излъчвания. Възможно ли е повторение на древната катастрофа? Според специалистите е напълно вероятно, но няма да се случи през близките десетки години.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
анонимен
анонимен
26.05.2013 13:14
Хопи прав си
1
0
James Bont
James Bont
14.06.2011 09:27
Иска ви се.
1
0
hopi
hopi
12.06.2011 12:44
По-облъчени няма да станем.
1
0