sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Ева не е откъснала ябълка

Ева не е откъснала ябълка

Света Богородица с Младенеца

Ябълката, известна като забранения плод от Библията, всъщност не е точно ябълка. В Библията е описано как Ева е откъснала плод от дървото на познанието и затова била изгонена от Рая заедно с Адам, на когото дала да опита от плода.

Никъде в Библията обаче не е казано, че върху дървото на познанието е имало ябълки. Плодът, който е откъснала Ева, би могъл да е кайсия, манго или който и да е друг плод.

Отново ябълката се е прочула, защото била паднала върху главата на Нютон и така го вдъхновила да създаде закона за силата на тежестта. Но това е разказано за първи път от Волтер в есето му за Нютон и няма доказателства, че е истина.

Прочутото изказване на Мария-Антоанета, която разбрала, че във френско село няма достатъчно хляб, е следното: „Като нямат хляб, да ядат пасти! ”. Жан Жак Русо е описал това събитие през 1766 година и твърдял, че то се е случило двадесет и пет години преди това.

Но точно по това време Мария била едва на единадесет години и все още живеела в родината си – Австрия. Тези думи най-вероятно били разпространени от революционери, които искали да покажат огромната разлика в жизнения стандарт на народа и управляващите.

Ябълки

Ван Гог не е отрязал цялото си ухо, а само малко парче от меката част на лявото си ухо. Бедният художник, който преди да се самоубие успял за целия си живот да продаде само една картина, спорел с приятеля си Гоген, който имал успех в продажбите. Тогава се ядосал и отрязал парче от ухото си.

Наполеон изобщо не е бил нисък – не и за времето, през което е живял. Той е бил висок 168 сантиметра, което е било повече от ръста на средния французин по онова време.

Военният му чин обаче бил капрал, а някои негови врагове го наричали малкият капрал. Дори когато станал император, прякорът на Наполеон се запазил.

Всички знаят легендата за император Нерон, който подпалил Рим и докато гледал как градът гори, свирел на цигулка. Но това се случило през 64 година преди новата ера, а цигулката била изобретена след 1600 години. А и по време на пожара Нерон се намирал на около петдесет километра от града, във вилата си.

Кой може да каже със сигурност, че Исус Христос е роден на двадесет и пети декември? Никъде в Библията не е упомената тази дата.

Възможно е датата да е избрана, защото точно в този ден древните гърци празнували раждането на бог Митрос, роден от девственица, и едновременно с това този ден бил и ден на овчаря.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 5
3 4
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
клио муза
клио муза
20.02.2014 15:42
Клеветата за Мария-Антоанета е известна на историците разбира се, същото е разпространявано и за испанска кралица 1-2 века по-рано. Черният пи-ар не е нищо ново
0
0
Stepenwolf
Stepenwolf
16.11.2013 16:46
Относно 25 декември,това е приумица на император Константин,който искал да отъждестви регалиите на "новата" религия,с популярния по онова време култ към Слънцето/чиито празник бил на 25 декември/ и по този начин да популяризира християнството,и привлече римляните към себе си.Подобно е положението с неделята,като Божи ден/в Библията е казано:"Събота е ден на Господа!",и евреите,от които сме "откраднали" Стария Завет именно нея почитат/
Няма да коментирам символа на Разпятието/ранните християни използвали като популярен символ рибата от Тайната вечеря,причастието с хляб и вино е заето от Митраизма и пр./
В най-старите мозайки Исус е представян като голобрад младеж.По-късно,под влияние на византийското православие почват да го изписват с брада/във Византия брадата е символ на зрялост и мъдрост/...
Изобщо,вярата е една,а религии-много!)
2
0