sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Мона Лиза погребана в пода на църква?

Мона Лиза погребана в пода на църква?

Стар манастир

Археолози, които търсят от години останките на тайнствената Мона Лиза, вдъхновила Леонардо да Винчи за създаването на най-прочутата картина в историята на човечеството, са се натъкнали на скелет.

Според изследователите е напълно възможно той да принадлежи на тайнствената брюнетка, която се усмихва загадъчно от платното на Леонардо.

Скелетът е бил изкопан в манастир във Флоренция, където археолозите според данни, разкрити от тях, са очаквали да намерят останките на Лиза Джерардина дел Джокондо.

Заради фамилията на жената картината „Мона Лиза” е известна и като „Джокондата”. Тази жена е смятана за модела, който е вдъхновил да Винчи.

Като огледали нейния череп и таза на намерените останки, археолози и антрополози от университета в Болоня стигнали до извода, че те принадлежат на жена.

череп

Има нужда обаче от много допълнителни изследвания, за да се определи дали наистина този скелет принадлежи на жена, живяла по времето на дел Джокондо.

В манастира във Флоренция се пазело свидетелство за нейната смърт. Джерардина е живяла през последните няколко години от живота си във Флоренция, след като мъжът й починал.

В документите за смъртта й се споменава, че под пода на църквата са погребани останките на Джерардина. Антрополозите ще сравняват костите от скелета с костите на децата на дел Джокондо, които са погребани в друго гробище.

Учените се надяват да възстановят лицето на покойната, за да разберат дали това наистина е Мона Лиза, както е нарисувана на известната картина.

Рейтинг

5 4
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Поля
Поля
04.01.2014 22:36
И не се научиха да не ровят в гробове!Няма значение дали е тя! Ако беше ваш роднина щяхте ли да позволите да се отваря гроба му?!
3
2
LinaViraAssaAmy
LinaViraAssaAmy
15.11.2012 20:48
Много хубава статия!Дано да се докаже коя е жената и ще бъде наистина много интересно,ако съвпада с нарисуваната от Леонардо!
4
0