sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Празници»Празнуваме Великден!

Празнуваме Великден!

Нина НордНина Норд
Джедай
788526
Празнуваме Великден!

Най-светлият християнски празник е Великден и се смята за истинско тържество на вярата и на духа. Смята се, че всяка година нощта срещу Великден е най-тихата и безмълвна нощ.

Това се получава, защото християни от цял свят палят свещи и чакат свещениците с кръста и иконите да излязат от църквата, за да я обиколят и по този начин символично да стигнат до запечатания гроб на Исус Христос.

Традиции на Великден

В този момент настъпва дванадесетият час – часът, когато празнуваме Възкресение Христово и започва пеенето на празничния тропар Христос воскресе от мъртвите.

Всички вярващи влизат в широко разтворените врати на храма и след радостните думи на свещеника Христос Воскресе! отговарят с радост с Воистину Воскресе! .

Точно преди светлото Христово Възкресение на Велика Събота в Йерусалим на светия Гроб Господен слиза благодатен огън. Това чудо се повтаря в продължение на много векове, още от древността.

В Библията е казано, че на третия ден след погребението на Христос, в ранното неделно утро няколко жени, сред които Мария, Саломе и Йоанна отишли на гроба, за да занесат благовония за тялото на Исус.

Великденски обичаи

Когато стигнали до мястото, те видели, че камъкът, който затварял входа на гроба, е бутнат, а самият гроб е празен. На камъка седял ангел. Видът му бил суров, а дрехите му – бели.

Той казал: Знам, че търсите разпнатия Исус. Той не е тук. Възкръсна, както беше казал. Възкръсналият бил видян от своите ученици. На светлия празник Великден Църквата призовава вярващите да пречистят чувствата си и да видят Христос, който сияе със светлината на възкресението.

На Великден се подаряват червени великденски яйца, които са символ на живота и ни напомнят, че нашият нов живот се е появил благодарение на жертвата на Исус Христос.

Смята се, че ако успеете да донесете запалената в нощта срещу Великден църковна свещ от църквата до дома си, без да изгасне нито веднъж, и я оставите да свети в помещението, това ще донесе здраве и късмет на цялото семейство.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 8
3 6
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
бай ви Иван
бай ви Иван
03.04.2014 18:53
Хубав текст браво и поздравления! На ниво сте с него браво!
1
0
anonimen
anonimen
15.01.2013 17:11
Иисус Христос само да ти кажа!!!
1
0
anito
anito
08.05.2011 20:58
Това вярно ли е ? Много е хубаво.
0
0