Котка-будист живее в корейски храм

Котка-будист живее в корейски храм

Котката Цзето (Освобождение) е атракцията на храма Лунсин в град Шанчшоу в Южна Корея. Преди няколко години настоятелят на храма намерил животинчето, чието тяло било цялото в рани и го спасил от смърт.

Монахът прибрал котката в храма и я излекувал от раните й. Настоятелят заръчал на писаната, че ако иска да продължи да живее сред монасите в храма, трябва да спазва техните правила. А именно да не яде месо и да не убива живи същества. Прибавил и още едно правило - котката нямала право да издава силни звуци.

Откакто живее в храма, четирикракият му обитател не е нарушил нито едно правило. Според монасите котката дори въобще не мяука, не яде месо, а когато настъпи време за хранене, отива в кухнята и мълчаливо чака порцията си с остатъците от вегетарианската храна на монасите.

"Няколко пъти котката хвана мишки в храма. Но не им причини вреда. Само ги притисна с лапа и изчака, докато дойде някой от нас, който да реши как да постъпи с гризачите", разказват монасите.

Котка-будист живее в корейски храм

Неведнъж туристите опитвали да съблазнят с месо или риба котката. Но тя е непреклонна - обръща им глава или просто им бяга.

Котката си има и обичай, който спазва всяка сутрин и вечер. Приближава се до статуята на Буда, поставена пред храма, ляга пред нея с кръстосани лапи. Монасите обясняват, че това напомня приветствения им жест "Хе ши".

По няколко часа на ден котката стои неподвижно под статуята на Буда и гледа право в очите му.

Още за котки

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Йоан
Йоан
07.02.2018 03:04
СПоред мен ти просто си сънувала това от което те е страх а не че си има гадже наистина..
0
0
!
!
23.12.2013 02:39
Шънджоу (Шанчшоу...) е град в провинция Хъбей, Китай.
0
0