sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Акулите са невидими

Акулите са невидими

Нина НордНина Норд
Джедай
788548
Акулите са невидими
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Акулите са признати отдавна като едни от най-съвършените машини за убийства. Строежът на тялото им, скоростта им и движенията им много им помагат по време на лов.

Но неотдавна учените откриха още една способност на най-хищното създание в моретата и океаните. Това умение е особено необходимо в прозрачна вода.

Когато всичко се вижда като на длан, хищникът няма къде да се скрие. Затова се е научил да става невидим както за враговете си, така и за останалите хищници.

Естествено, акулите нямат невидими пелерини, но играта на светлината им позволява да създадат оптична илюзия, която напълно ги скрива от очите на другите.

Повече от 40 вида акули могат да излъчват светлина, а това е повече от десет процента от всички известни акули в света, твърдят учените. Те изучили сиянието, което излъчвала една акула, известна като призрачната ловджийка на фиордовете.

Акулите са невидими

Светлината всъщност излъчват органите й, които са наречени фотофори, и са разположени в долната част на тялото й. И тъй като очите на всички хищници гледат нагоре, то това е обичаен начин за маскировка, за пръв път открит у акулите.

Учените направили експеримент, като заловили мъжкар и женска от вида призрачен ловец в Норвегия, и ги закарали на морска станция, където пресъздали естествените им условия.

Акулите били държани в тъмни студени резервоари. Изследователите измерили интензивността на сияние на всяка акула веднага след пристигането в станцията.

Второто измерване станало, когато в резервоарът насочили лъч светлина след пет дни. Оказало се, че акулите светят около един час, при това спектърът на сияние бил като този, който излъчвали в естествената си среда.

Акулите бързо реагирали на светлината и според учените те използват очите си и малка жлеза в мозъка си, за да изучат светлината, която прониква отвън и отгоре.

Тъй като челюстите на акулите се намират в долната страна на тялото им, то този камуфлаж им дава възможност да хванат жертвата си с невероятна бързина.

Според учените акулите използват сиянието и за да привлекат партньор по време на размножителния период. Най-странното за учените е, че сиянието на акулите много прилича на естествена светлина.

Това помага на акулите да се маскират и благодарение на контра-осветяването остават абсолютно невидими за своята потенциална жертва. В списъка на светещите акули обаче не е включен човекът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Ягода
Ягода
27.12.2017 14:17
Не търси връзка, а иска да спи с теб.
С мъжете, които съм се срещала всички бяха били в началото. Излизам с един от година, не съм спала с него, а той много пъти си е искал. Той също е много мил , гушка ме, целува ме, прави ми кпмплименти, но всичко е номер да ме вкара в леглото си. Не се връзвай. Той е изпокзвач.. изобщо няма да има угризения.
0
0
valka
valka
14.09.2013 22:20
хаха..кръвожадни светулки!!!Но както и да е, още веднъж се обеждавам, колко удивителни същества са акулите..:))))
2
0
Вероника
Вероника
11.07.2012 07:29
Ха, че то акулите били кръвожадни светулки!:D
0
1