sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Облаците си говорят

Облаците си говорят

Нина НордНина Норд
Джедай
788547
Облаците си говорят
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Малки или огромни, перести или купести, облаците имат невероятната способност да си „говорят” един с друг. Учените твърдят, че „разговорите” на облаците приличат на цвъртенето на щурците или на светено на светулките.

Какъв обаче е начина, по който контактуват облаците? „Скупчванията на облаци се организират по такъв начин, че техните компоненти – водни пари или ледени кристали си „говорят” помежду си и в резултат на тези „разговори” се появяват периодични валежи”, твърди научният сътрудник на американския институт по океански и атмосферни явления Греъм Файнгълд.

Как се получава тази синхронизация? Вали дъжд, въздухът се охлажда, а това създава низходящи въздушни потоци. Когато те достигнат повърхността на планетата, се образуват възходящи потоци от въздух.

Когато се издигнат нагоре, по закона на великия кръговрат на природата, те създават нови облаци в небето. Щом отново завали, същият процес се повтаря.

Облаците си говорят

Файнгълд твърди, че по време на спускането на потоците въздух, които ние наричаме облаци, те целенасочено пътуват към другите въздушни потоци. Т.е., те си общуват помежду си!

До неотдавна, според теорията за структурата на облаците за главен катализатор в образуването на нови облаци се смятаха температурните промени.

Валежите като движещ фактор са били радикална смяна на теорията. Но още по-радикално е твърдението на учените, че облаците са способни да контактуват помежду си.

Файнгълд обаче е твърдо убеден в резултатите от проучванията си. Той пояснява, че още в началото на миналия век този феномен бил отбелязан от френски учен.

Французинът наблюдавал конвекция – размяна на въздух между горните и долните слоеве на атмосферата с помощта на телескоп. Първият доклад на тази тема е направен през 1933 година, но според Файнгълд знанията за общуването на облаците са били известни и на древните цивилизации.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.4
51
41
32
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Дани
Дани
23.08.2012 15:30
Холографската Вселена ;-) Всичко в Природата комуникира по някакъв начин и това че не го виждаме и чуваме не значи, че не существува. Наслаждавайте се на живота, че за съжаление е много кратък
0
0
05.01.2011 21:33
Лично за мен това е напълно възможно и вероятно. Всичко във вселената е свързано по един или друг начин, а една от последните научни хипотези на учените за струнната същност на вселената, предполага истината на нещата, които граничат единствено и само с въображението, което предлага и носи още един фактор със себе си, факторът WOW. Напълно реална възможност според мен.
0
0