sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Най-загадъчните изгубени градове

Най-загадъчните изгубени градове

Нина НордНина Норд
Джедай
788529
Петра в Йордания
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Древните изгубени градове, станали легенди, от векове привличат вниманието на археолози, историци и обикновени любители на приключенията.

Въпреки че съществуването на някои от легендарните градове изобщо не е доказано, археолози и иманяри от цял свят продължават упорито да ги търсят.

Легендарната Троя с несметните си богатства е вълнувала хиляди хора в продължение на векове. Този град заема първо място в списъка на най-известните изгубени градове в света.

Според легендата гърците подпалили Троя, след като я завоювали. За разположението й имало много теории, докато не била открита през деветнадесети век в Турция.

Някои находки до стена с височина 6 метра дават на археолозите убедеността, че в тази местност е имало девет града и един от тях вероятно е била Троя.

С името на Вавилон са свързани много легенди – особено библейската притча за разделянето на езиците на хората. Преди повече от хиляда години Вавилон е властвал на земята и е диктувал правилата си на съседни държави, а днес от него са останали само руини.

През деветнадесети век са открити тухлени стени с руините на северния дворец, а част от портата на богиня Ищар са събрани в берлинския музей Пергамон.

Мачу Пикчу, най-известният град на инките, е бил загадка цели 400 години, след като империята на инките западнала през шестнадесети век. Едва през 1911 година американският изследовател Хайръм Бингъм е открил прочутия град.

Мачу Пикчу

Градът се намира в сърцето на джунглата и не е ясно защо инките са избрали точно това странно място. Има вероятност те да са направили избора си, като са се ръководили от религиозни или астрономически фактори.

Картаген, който е бил един от най-могъществените градове и е разполагал с безчетни богатства, в момента представлява руини и счупени остатъци от глина.

Градът е разрушаван два пъти – през 146 година преди нашата ера го разбили римляните по време на Пуническата война, а през 196 година той бил нападнал от араби.

Петра – древният град с розови стени се намира в планините на съвременна Йордания. За да се стигне до него, трябва да се премине тесен процеп, дълъг повече от километър и половина. Предполага се, че градът е бил основан на това място, тъй като наблизо имало три източника на вода.

Жителите изсичали домовете и храмовете си направо в скалите. Самото име на града се превежда като камък. Петра често сменяла собствениците си, била завладяна и от кръстоносците. Първият човек от новото време, който видял града, бил швейцарецът Йохан Буркхарт, който открил Петра през 1812 година.

Гръцкият остров Санторини пази на територията си руините на древния град Акротири, който някога е бил основа на високоразвитата Минойска цивилизация.

Представителите на тази цивилизация живеели в Акротири, града на Бронзовия век, докато той не бил внезапно разрушен от изригване на вулкан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати