Роден астроном: Има стотици планети като Земята

Роден астроном: Има стотици планети като Земята

Съществуват стотици планети като Земята. Това е теорията за строежа на Вселената на българския астроном Димитър Съселов, който работи в Харвард, съобщава Си Ен Ен.

Ученият не само твърди това, но и е представил доказателствата за твърдението си на конференция в Оксфорд.

Съселов е показал на колегите си астрономи графики, с които доказва, че в Млечния път са открити 140 планети, чиито радиус не надхвърля този на Земята.

Роден астроном: Има стотици планети като Земята

Според българския учен масата на тези небесни тела е подобна на нашата планета и логично може да се предполага за съществуването на други цивилизации.

Откритието си Димитър Съселов е направил с помощта на телескопа "Кеплер". Уредът е финансиран от НАСА и е известен с високата си чувствителност. Проф. Съселов отбелязва, че изследователите, работещи с "Кеплер", се надяват в крайна сметка да открият около 60 "нови Земи", уточни сайтът ScienceNOW.

На конференцията българинът е уточнил, че засега има около 700 планети - кандидати, т.е. такива, за които предстои да се докаже, че са от категорията на Земята.

Димитър Съселов е на 48 г. Българският астроном е директор на Харвард-Смитсониън Център по астрофизика и на новия мултидисциплинарен център Origins of Life Initiative, който събира учени от различни области за изследване на живота в контекста на Вселената. Астрономът е роден е в София, син е на архитекта Димитър Съселов и внук на автора на исторически студии за прабългарите, Димитър Съселов.

В същото време учени от НАСА откриха на Марс скали, за които смятат, че съдържат останки от древен живот. Камъните са на около 4 милиарда години. Учените казват, че ако е съществувал живот на Марс, то в скалите би трябвало да е останало някакво видимо доказателство за това.

Камъни, открити на Червената планета, съдържат карбонат и са подобни на тези в Австралия, които изследователи използваха, за да открият останки от най-древните обитатели на Земята.

Учените за първи път откриха карбонат и в скалите на Марс през 2008 година. Това откритие предизвика въодушевление, тъй като обикновено карбонатът е счита за неоспоримо доказателство за наличие на живот, предаде ВВС.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
истината
истината
26.05.2014 08:38
Има планети,да но къде са!
0
0
миглена минкова
миглена минкова
15.04.2011 19:31
Наличие на живот на Марс може би е имало или има, но е под земята, ако е имало тогава защо е изчезнал или от там сме дошли тук на земята. За другите планети подобни на земята да има ги, но не знаем какъв живот има там. Все още не ни допускат до тях, не сме израснали, а сме едни от най - силните видове и много бързо се развиваме и много скоро ще скочим в бъдещето. Много скоро няма да могат управляващите на държавите да скрият това от хората. Пред входа сме на глобални разкрития, които ще преобърнат живота на човешката раса, пазете природата и планетата, ще ви трябва.
4
0