sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Бактерия от Сибир ще удължава живота

Бактерия от Сибир ще удължава живота

Бактерия от Сибир ще удължава живота

Дълголетието на човек може да зависи от една микроскопична бактерия. Руски учени изследват бактерия, която може да удължи човешкия живот.

Става дума за Bacillus F, която бе открита преди няколко години в Сибир. Близък родственик на бактерията е Bacillus cereus, която се приема от много хора като пробиотик.

Учените изследвали въздействието на новата бактерия като я инжектирали на лабораторни мишки. Резултатите отчели, че тя няма никакъв отрицателен ефект. Дори напротив - Bacillus F повишила имунитета на гризачите и забавила стареенето на тъканите.

По принцип при лабораторни условия средната продължителност на живота на мишките е около 1.5 - 2 години. Експертите инжектирали бактерията на гризачи на 6 месеца преди половин година. Мишките са вече на година и се намират се в добро състояние.

Засега учените ще тестват новата бактерия само върху мишките.

Още не ясно кога подобни изследвания ще бъдат проведени и върху хора.

"Надяваме се да помогнат в бъдеще за увеличаване на продължителността на живота", казват руските учени. "Но след като бактерията действа така при мишките, имаме основание да смятаме, че тя ще действа по същия начин и при други организми", допълва професор Анатолий Баршуков.

Успоредно на това изследване, американски учени разработиха генетичен тест, който ще може да определя вероятността човек да доживее до 100 години.

Научното откритие са базира на 150 "пътни знака", които се срещат в гените на дълголетници. Учените от Университета в Бостън са идентифицирали общо 19 специфични генетични групи, свързани с дълголетието и срещани при 90 на сто от изследваните дълголетници.

Един от съавторите на изследването вече разработва сайт със свободен достъп, където потребителите, които знаят генетичния си код, ще могат да изпробват математическия модел.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 1
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
мишо
мишо
01.07.2012 07:52
Хайде, от кога я чакам тази бактерия.Къде мога да си поръчам няколко стотин грама? Да доживея поне до 150 г.
0
0