sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Вярвания, Традиции и Обичаи»Какво символизират пчелите във фолклора

Какво символизират пчелите във фолклора

пчели
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
Виж ››

Може би сте чували мисълта на Айнщайн, който е казал, че ако пчелите по някаква причина престанат да съществуват, то на човечеството ще му останат не повече от 4 години живот. За наше щастие тези симпатични насекоми все още са около нас и не се налага да проверим дали Айнщайн е бил прав.

Пчелите, които се трудят денонощно, за да ни осигурят ароматен и вкусен мед, са създания, които са вдъхновявали хората открай време. Поради тази причина тук ще ви покажем какво символизират пчелите във фолклора.

Няма как да не сте чували израза „Работлив като пчеличка“, който се среща не само в нашия фолклор, но и в този на много европейски държави. Той не е измислен просто така, а се дължи на факта, че пчелите работят неуморно, ден след ден и са в състояние да съберат прашеца на над 2 млн. цветя за целия си живот. Едни от най-неуморните създания са. И в случай, че не знаете, дори и да успеят да навестят 2 млн. цветя, от тях биха събрали не повече от 1 кг мед!

В много държави се вярва, че ако пчела кацне на ръката ви, то това е символ, че скоро ще се сдобиете с пари. Ако видите пчела да жужи в дома ви, то това означава, че в него ще се появи неочакван гост. В никакъв случай не убивайте пчелата, защото това ще е знак, че неочакваният гост идва с лоши намерение в дома ви или пък носи лоши вести.

В Древен Египет пчелите са били царски символи, а в Древна Елада се е считало, че ако пчела попадне върху устните на новородено, то него го чака бляскаво бъдеще като неповторим оратор или поет. Един от най-ценените в миналото на гърците таланти.

Пчелите се споменават дори и в Библията, не само най-старата, но и най-четената книга в света. И макар самите пчели да се споменават само 4 пъти в нея, медът се появява 54 пъти в светото писание, а най-съкровената мечта на хората била да попаднат на „реки от мед и мляко“.

пчели символика фолклор

Всъщност из целия свят пчелите се свързват с нещо добро и хубаво. Малко са онези, които обръщат внимание на това, че са жилещи насекоми, а се съсредоточават върху техния неуморен труд и обич към природата. Което ни навежда и на мисълта на световноизвестния индийски лектор Шрикумар Рао, която гласи „Пчелите събират мед от цветята по такъв начин, че да им навредят възможно най-малко; оставят ги непокътнато, ненаранени и свежи, точно такива, каквито са ги намерили.“

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати