Племето Масаи

Племето Масаи
Снимка: InTheAir/Pixabay.com
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

В Източна Африка има над 120 племена, различаващи се едно от друго със своите традиции, обичаи, занаяти, начин на препитание или най-общо казано - начин на живот. Някои от тези племена гледат напред към бъдещето и се стремят да догонят онова, което ние днес гордо наричаме цивилизация. Има обаче и такива, които нямат никакво намерение да живеят в крак с времето и чиито традиции са непроменени от векове.

В следните редове ще ви запознаем именно с едно такова племе, известно като племето Масаи. По своя полуномадски начин на живот, който води, то прилича на много други източно африкански племена, но същевременно изобщо не може да бъде сравнявано с тях.

Масаите се срещат из цяла Източна Африка, но е по-вероятно да ги видите из Кения или в Танзания. Да ги видите е доста образно казано, защото те обитават земи, намиращи се далеч от градовете, селата и въобще далеч от обществото. Все пак, ако сте били някога в така популярния като туристическа дестинация остров Занзибар, няма как да не сте се сблъсквали с тях. Счита се, че най-големият подарък, който бихте занесли на своите любими хора от острова, са именно масайските бижута (ръчно направени, естествено), както и т.нар. масайско одеало.

Масаите живеят в колиби със сламен покрив, в които централно място заема огнището. То е единственият източник на топлина и осветление. Всъщност колибите разполагат и с малки прозорци, но поради напастта от всякакви насекоми, те обикновени са затворени дори и денем.

Едно семейство разполага с няколко колиби. Това не се дължи на факта, че семействата са заможни, а на това, че масайският мъж има много жени и е негова отговорност да осигури за всяка една от жените и нейните деца самостоятелна колиба. Всички колиби са разположени в кръг, като в центъра му се отделя пространство, в което се отглеждат животните - предимно крави и магарета.

Начин на живот на племето Масаи
Снимка: alexstrachan/pixabay.com

Макар мъжете да са многоженци, винаги вратата на първата съпруга се разполага от лявата страна от центъра на семейния имот (броят на колибите зависи от това колко жени има мъжа от племето масаи), а на всички останали е отдясно.

Жените от племето имат грижата за отглеждането на децата и поддържането на реда в дома си. Те често помагат и на останалите жени от семейството и всички живеят много задружно.

Мъжете от племето прекарват повечето от времето си като пастири и е възможно да не се прибират по цели дни и седмици у дома. Те решават в коя колиба да се появят, както и всяка от жените е длъжна да е в готовност за тяхната поява и винаги да има нещо, което да се предложи на масата. В нашия феминистки настроен свят това изглежда доста странно, но е важно да се отбележи, че единствено жената има право на собствени покои в колибата и никой няма право да ги прекрачва без нейното позволение. Дори и съпругът ѝ.

Освен всичко казано дотук е важно да отбележим, че масаите не са нито мюсюлмани, нито християни. Вероятно поради прекалено сухите земи, които обичайно обитават, те вярват в бога на дъжда и също така се считат за призвани да опазят всички рогати животни, които видят. Не виждат нищо лошо в това и с цел оцеляването на споменатите животни да задигнат храна от някоя чужда нива.

Дори и това да не се хареса на собственика на нивата, колкото и усилия да положи от своя страна, няма как да обясни на масаите кое е лично негово, щом става въпрос за препитанието на рогатия добитък. Всъщност масаите са от онези племена, които живеят изцяло в синхрон с природата и по отношение на т.нар от нас битовизми са много по-напред от нас самите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest